Skip to main content
KoncertiMusic-Mission-Vision

MUSIC – MISSION – VISION
Dani suvremenog muziciranja
21. – 26. 11. 2022.
Koncertna dvorana | Kazalište Knap

By 07.11.2022.11 studenoga, 2022No Comments

21. 11. | 19:30h | Kazalište Knap
Rolf Hind, klavir (Velika Britanija)
S. MacRae, M. Mackie, L. Robertson, M. Simpson, M. Pelo, E. Wilson, T. Coult, D. Jamieson, B. Gaunt, Y. Yannay, B. Lunn, E. Mitchener, S. Harrison, M. King, G. May, Hind – Bhutani

22. 11. | 19:30h | Kazalište Knap
Filip Merčep, marimba
T. Golinski, A. I. Glinska, K. Abe, A. Piazzolla

24. 11. | 19:30h | Koncertna dvorana
Gudački kvartet Porin
B. Bersa, D. Palanović, I. J. Skender, M. Ruždjak, D. Detoni

25. 11. | 19:30h | Kazalište Knap
Orkestar mladih glazbenika
S. Glojnarić, M. Ruždjak, P. Hendija, D. Legin, M. Tarbuk

26. 11. | 19:30h | Koncertna dvorana
Detonijada
Marco Graziani, violina
Bruno Philipp, klarinet
Vedran Kocelj, truba
Krešimir Starčević, klavir

***

Galerija Događanja
21. – 25. 11. 2022.
Sound Art – Double Portrait
Helena Skljarov

Ulaz na sva događanja je slobodan!

Četvrto izdanje festivala domaćoj će publici predstaviti jednog od najznačajnijih britanskih glazbenih umjetnika, skladatelja i pijanista Rolfa Hinda. Ovaj svestrani umjetnik, stručnjak je za izvođenje glazbe 20. i 21. stoljeća, a nastupao je na najpoznatijim svjetskim pozornicama, od Carnegie Halla do festivala BBC Proms. Osim svojih skladbi, praizveo je i djela najvećih skladatelja suvremene glazbe kao što su O. Messiaen, G. Ligeti, G. Kurtag, J. Adams, H. Lachenmann, J. MacMillan te surađivao s brojnim svjetskim orkestrima i vodećim dirigentima poput V. Ashkenazyja, S. Rattlea, L. Slatkina i drugih. Predaje klavir i kompoziciju na Guildhall School of Music u Londonu. Svojim nastupom 21. studenoga otvara festival te prvi put u Hrvatskoj predstavlja projekt New Music from Lockdown.

U narednim danima MMV-a očekuju nas nastupi istaknutih glazbenika domaće scene: udaraljkaš Filip Merčep predstavit će suvremeni svjetski repertoar za marimbu, a Gudački kvartet Porin i Orkestar mladih glazbenika pod vodstvom Matea Narančića i uz solisticu Mariju Salečić podsjetit će na stvaralaštvo hrvatskih skladatelja za komorne ansamble. Među djelima Blagoja Berse, Dubravka Palanovića, Ivana Josipa Skendera, Marka Ruždjaka, Danijela Detonija, Sare Glojnarić, Danijela Legina i Mladena Tarbuka, je i novo djelo, nastalo upravo za ovu prigodu, mladoga autora Petra Hendije naslovljeno Vremena k’o u priči.

Festival će zaključiti slavljenički koncert velikana naše suvremene glazbe – Dubravka Detonija. Antologijska djela iz njegova komornog i solističkog opusa izvest će glazbenici Marco Graziani, Bruno Philipp, Vedran Kocelj i Krešimir Starčević kao hommage ovom skladatelju, pijanistu i piscu u povodu njegova 85. rođendana.

U okviru programa festivala, u Galeriji Događanja, publika će imati priliku pogledati i glazbeno-vizualnu instalaciju mlade skladateljice Helene Skljarov pod nazivom Sound Art – Double Portrait.

Projekt Music – Mission – Vision (Dani suvremenog muziciranja), osmišljen je kao glazbena platforma koncerata, razgovora i glazbenih susreta talentiranih, mladih glazbenika na početku karijere, kao i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika, s osnovnim ciljem promoviranja suvremene glazbene umjetnosti i suvremene umjetnosti općenito. Glavna misao vodilja projekta je međugeneracijska suradnja domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika sa svrhom spajanja iskustava i novih ideja u izvođenju suvremene glazbe i njezinoj prezentaciji široj publici na što privlačniji i zanimljiviji način. Programsku okosnicu čine rjeđe izvođena djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, a poseban prostor dobit će praizvedbe djela mlađih hrvatskih autora. Osim koncerata mladih i renomiranih hrvatskih glazbenih umjetnika i ansambala, najmanje jedan koncert predviđen je za studente muzičkih akademija i glazbenih odsjeka umjetničkih akademija u Hrvatskoj.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama