Skip to main content

O Galeriji Događanja

GALERIJA DOGAĐANJA Centra kulture na Peščenici osnovana je početkom 1980-ih godina. Svoj vrtoglavi uspon doživjela je u razdoblju kada su u njoj izlagali eminentni umjetnici poput: Kožarića, Stilinovića, Delimar, Kumbatović, Glihe, Artukovića i mnogih drugih koji su u to vrijeme bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni.

Njihov je doprinos hrvatskoj kulturi danas dobro poznat i dragocjen.

Poziv za izlaganje u Galeriji Događanja u 2023.

GALERIJA DOGAĐANJA poziv za izlaganje u 2023. godini

Rok prijave je 17. lipnja 2022.

Galerija Događanja poziva umjetnike da se prijave za izlaganje u 2023.
Prijaviti se mogu umjetnici, umjetnički kolektivi te kustosi.

Rad Galerije Događanja temelji se na prezentaciji umjetnika mlađe i srednje generacije koji svojim umjetničkim djelovanjem pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu i suvremenim umjetničkim praksama.

Poziv je upućen umjetnicima svih vizualnih područja.

Prijava treba sadržavati :

  • Prijedlog i opis projekta / rada (maksimum jedna kartica teksta)
  • vizualne materijale koji se predlažu za izlaganje (jpg)
  • životopis autora sa kontakt podacima
  • popis dosadašnjih izložbi

(ako umjetnik predlaže isti program u više galerija u Zagrebu, molimo navesti nazive galerija)

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Prijave slati na e-mail:

galerija@knap.hr

Popis odabranih kandidata bit će objavljen na www.knap.hr

Odabrane umjetnike „Galerija Događanja“ predlaže za sufinanciranje Uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Ministarstvu kulture i medija RH.

Više o galeriji Događanja

Galerija je osim izložbi bila pokretač raznih akcija poput «Urbane kozmetike», «Djelovanja u prostoru» i «Radnici o radničkom stvaralaštvu» iz 1984. g. i mnogih likovnih intervencija u javnim prostorima. Pokretač je inicijative postavljanja javnih skulptura na području Peščenice («Mali princ» i «Trodimenzionalni strip» Nade Orel, «Mladenci» Ivana Lesjaka, «Ruka» Milene Lah, «Krilo materino» Mile Kumbatović ….. Galerija je ostvarila suradnje s tvornicama Chromos, Dukat, Unija, Autokozmetika idr. te uključila umjetnike u te suradnje iz kojih su nastala mnoga dragocjena likovna rješenja. Galerija Događanja se bavila i socio-kulturološkim istraživačkim radom.

Kroz taj bogat period galeriju su vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić. Galerija Događanja, svojim sa aktivnostima utvrdila kao važan punkt likovnih zbivanja tog vremena te stekla kultni status.

Tijekom 1990-tih godina njen rad se, nažalost, gotovo ugasio.

2009. godine započeta je programska reforma Galerije Događanja te se kontinuiranim izložbama galerija vrača svojim počecima, kada je bila centar suvremenih likovnih zbivanja.

Od 2011. uvrštena je na popis priznatih izlagačkih prostora HZSU-a.

Galerija je danas mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.

2021. godine Galerija Događanja bilježi 40. obljetnicu svog djelovanja.

40 godina Galerije Događanja

Zagrebačka Galerija Događanja 2021. godine bilježi 40 godina rada.

Osnovana je početkom 1980-ih godina, te je od svojih početaka bila vezana uz aktualnu scenu i vrijeme, bila je svojevrsni pokretač novih ideja.

Tih ranih osamdesetih godina postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu.

Galerija je osim izložbi pokrenula razna istraživanja, akcija i događanja, ostvarila suradnje s radnim organizacijama a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima.

Galerija Događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.

Programom izložbi u 2021. obilježiti ćemo 40 godina rada i pokazati suvremeno lice i duh galerije danas.

Kulturpunkt objavio je razgovor s voditeljicom galerije povodom 35 godina rada Galerije Događanja. Cijeli tekst možete pročitati na linku.

O Povijesti Galerije

„Galerija Događanja“ Centra kulture na Peščenici osnovana je početkom 1980-ih godina. Svoj vrtoglavi uspon doživjela je u razdoblju kada su u njoj izlagali eminentni umjetnici kao: Kožarić, Stilinović, Delimar, Kumbatović, Gliha i mnogi, mnogi drugi koji su u to vrijeme bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni. Njihov je doprinos hrvatskoj kulturi danas dobro poznat i dragocjen.

Galerija je osim izložbi bila pokretač raznih akcija poput «Urbane kozmetike», «Djelovanja u prostoru» i «Radnici o radničkom stvaralaštvu» iz 1984. g., mnogih likovnih intervencija u javnim prostorima. Pokretač je inicijative postavljanja javnih skulptura na području Peščenice («Mali princ» i «Trodimenzionalni strip» Nade Orel, «Mladenci» Ivana Lesjaka, «Ruka» Milene Lah, «Krilo materino» Mile Kumbatović…) Galerija je ostvarila suradnje s tvornicama Chromos, Dukat, Unija, Autokozmetika idr., te uključila umjetnike u te suradnje iz kojih su nastala mnoga dragocjena likovna rješenja. Galerija se bavila i socio-kulturološkim istraživačkim radom.

Kroz taj bogat period galeriju su vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić. „Galerija Događanja“ svojim sa aktivnostima utvrdila kao važan punkt likovnih zbivanja tog vremena, te stekla kultni status.
Tijekom turbulentnog vremena devedesetih godina rad galerije se gotovo ugasio.

2000-tih ponovo se pokreće galerijska djelatnost Centra kulture na Peščenici.

2009. godine započeta je programska reforma „Galerije Događanja“ te se kontinuiranim izložbama galerija vrača svojim počecima, kada je bila centar suvremenih likovnih zbivanja.
Od tada do danas održano je 60 izložbi. Neki od najznačajnijih umjetnika koji su u tom periodu izlagali su: Ana Horvat dobitnica prve nagrade T-HTnagrada@msu.hr za suvremenu umjetnost 2009 godine, Igor Kordej i Goran Sudžuka strip autori izuzetno cijenjeni u Francuskoj i Americi za svoj rad primili su mnoga međunarodna priznanja i nagrade, Siniša Labrović multimedijalni umjetnika višestruko nagrađivan za svoj društveno angažirani rad, dobitnik treće otkupne nagrade na prvom T-HTnagrada@msu.hr natječaju 2007. godine te predstavnik Hrvatske na XI Biennalu u Istambulu 2009. g., Kata Mijatović multi medijalna umjetnica predstavnica Hrvatske na Biennalu u Veneciji 2013. g. zatim Ivan Marušić Klif, Tomislav Brajnović…, te mnogi mladi umjetnici, vrlo aktivni sudionici likovne scene poput Martine Grlić, Maje Marković, Jasminke Končić, Lea Vukelića, Borisa Sekulića, Zlatka Horvat, Ivane Vulić, Ane Sladetić, Mirana Šabića…

Galerija Događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.

Osim izložbi galerija organizira radionice u suradnji s umjetnicima ta radi na edukaciji djece i mladih kako bi stvarali i odgajali novu likovnu publiku.

Tehničke karakteristike

  • površina 39m² – izložbeni prostor 600 x 650 cm
  • visina 320 cm

Rasvjeta:

  • spot reflektori
  • široko kutni reflektori
  • + radna rasvjeta

Izdavaštvo Galerije

STREET / ART / ZAGREB

Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita pod nazivom «STREET/ART/ZAGREB» u izdanju Centra KNAP, autorice Anje Planinčić, predstavljena 10. veljače 2017. u dvorani Centra KNAP

Fotomonografija STREET/ART/ZAGREB broji 280 strana, a predstavlja više od 200 radova 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.

Riječ urednice

Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Ova fotomonografija prikazat će najzanimljivije radove nastale u posljednjih desetak godina.
Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti.

Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave.

Ova će knjiga na jednak način pokazati grafiti scenu u svom klasičnom obliku kao i uličnu umjetnost autora raznih profila koji su kao medij odabrali zid i ulicu.
Knjiga se neće baviti stilovima crtanja, niti strujama unutar same scene, već će prikazati zidove koji su svojom estetikom zaslužili biti zabilježeni, sačuvani od zaborava jer svaki od ovih radova nastalih na ulici ima svoj vijek trajanja.

Centar kulture na Peščenici – Knap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba. Kroz razne programe senzibilizira javnost za ovu vrstu umjetnosti. Uz Centar Knap u gradu postoje mnoge inicijative (koje će spomenuti u daljnjem tekstu Patricia Kiš) koje na sličan način rade na popularizaciji ulične umjetnosti.
Grad Zagreb prepoznao je vrijednost ulične umjetnosti te kontinuirano podržava razne akcije i inicijative koje promiču ovaj urbani stil likovnog stvaralaštva.

Priča o grafitima, ove fotomonografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu.

Tako će ova fotomonografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija.

Kontakt

Galerija Događanja

Centar kulture na Peščenici
Ivanićgradska 41a, Zagreb

Radno vrijeme galerije:

ponedjeljak do petak 10 do 21h
subota 10 do 13h

Radno vrijeme galerije za blagdane:
17. – 23. prosinca 2021. radnim danima od 10h do 21h
27. – 30. prosinca 10h – 14h

Badnjak i stara godina – zatvoreno

3. – 7. siječnja 2022. radnim danima 10h – 14h
3. – 22. siječnja 2022. radnim danima od 10h do 21h i subotom 10 – 13h

Voditeljica galerije: Anja Planinčić

Koordinator programa: Ivan Vučić

E-mail: galerija@knap.hr

Tel: 01 23 03 122
Fax: 01 23 17354

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama