Skip to main content

Teatar Gaudeamus

Teatar Gaudeamus, jedna je od najstarijih amaterskih kazališnih grupa u gradu Zagrebu. Djeluje od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća, a mnogi nekadašnji članovi danas su kazališni umjetnici, glumci, dramaturzi, redatelji, roditelji, publika…

Grupa je sastavljena od mladih glumaca, entuzijasta, koji svoje slobodno vrijeme provode na daskama koje život znače.

Teatar Gaudeamus također njeguje i male kazališne forme pa su česti gosti na promocijama knjiga, večerima poezije, izložbama, konferencijama, otvaranjima i raznim događanjima u javnim prostorima našega grada.

Sve objave

Volim Pešču

Likovno urbana akcija koja ima za cilj približiti uličnu umjetnost građanima te pridonijeti urbanom identitetu ovog zagrebačkog kvarta.

Gradska četvrt Peščenica je postala prepoznatljiva po uličnoj galeriji grafita i murala koji daju novi sadržaj i kvalitetu javnom prostoru.

U posljednjih desetak godina u akciji su sudjelovali najznačajniji umjetnici zagrebačke, ali i svjetske street art scene, neki od njih su: Lonac, Chez, Pekmez Med, Hana, Modul i beogradska umjetnica TKV, Lunar, legenda hrvatske grafiti scene i njegov gost NDec iz Japana, Boris Bare i drugi.

Sve objave

Dani kulture na Pešči

Dani kulture na Pešči su festival kulture i zabave koji u Centru KNAP, te knjižnicama S.S. Kranjčević i I. B. Mažuranić svake godine u lipnju predstavljaju sav kreativni potencijal ove zagrebačke četvrti. Kroz bogat program prezentira se više od 40 programa: predstava, radionica i koncerata… Cilj Dana je upoznati lokalnu zajednicu s bogatstvom kulturnih sadržaja koji se nude na području gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Sve objave

SKAZ

Zagrebačka scena kazališnih amatera i Centar KNAP jednom godišnje se organizatori Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ). Susret predstavlja cjelovit uvid u zagrebački kazališni amaterizam, a prosudbeno povjerenstvo SKAZ-a odabire najbolje predstave za Festival zagrebačkih kazališnih amatera. Susret se redovito održava od 1976. godine.

Sve objave

FZKA

Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a izabiru se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA). Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Sve objave

KNAP u kvartu

Platforma Knap u kvartu djeluje od 2018. g. od kada razvijamo i osmišljavamo društvene, zabavne i edukativne sadržaje unutar kojih objedinjujemo sve interesne sfere i potrebe korisnika treće dobi. Tako program Knap u kvartu kroz organizaciju i realizaciju plesnih, dramskih, likovnih radionica, glazbenih slušaonica i kvizova te specijalističkih predavanja iz područja putopisa, društvenih znanosti i povijesti umjetnosti posjećuje domove naših korisnika, kreirajući za njih program cjelovitog i integrativnog pristupa, otvarajući i proširujući mrežu korisničkih i institucionalnih suradnji, razmijene mišljenja i cjeloživotnih znanja.

Kod korisnika, proteklih godina provođenja programa, najveći interes i oduševljenje su izazvali koncerti Starogradskih šlagera – solistički koncerti gitarista i pjevača Marka Ježića, te smo s tim programom nastavili i u sezoni 2022.
Kroz koncerte Starogradskih šlagera dolazi do sudjelovanja velikog broja korisnika Doma u programu, koji kroz vlastiti odabir i želje pjesama za koncert, sudjeluju pjevajući uz umjetnika, što ih čini iznimno sretnima, jer kako sami kažu – slušajući i pjevajući pjesme naše mladosti, vraćamo se u mladost!

Kroz 2022. držano je ukupno 5 koncerata. Koncert u dvorištu Doma umirovljenika Nonica (7.07.2022) i četiri koncerta za korisnike Doma umirovljenika Peščenica, 21.4., 19.5.,7.07., 8.08. i 29.12.2022.

Kroz program Knap u kvartu korisnici Domova umirovljenika besplatno posjećuju i naše večernje predstave, kao i koncerte klasične glazbe. Također, pozvani su i uključeni u sve naše besplatne programe koje održavamo tijekom godine – Dani kulture na Pešči, Fašnik u KNAP-u, Božić u Knapu, Koncerti, Izložbe…

Veselimo se što ćemo ovaj vrijedan program nastaviti provoditi i kroz 2023. godinu!

Sve objave

Knapov Božić

Manifestacija se održava netom prije samog Božića, a uključuje Božićni sajam, Poštanski ured Djeda Mraza gdje djeca, ali i odrasli mogu napisati svoje želje djedici, glazbene nastupe i koncerte dječjih zborova i umjetnika, te božićnu predstavu.

Knapov Božić je besplatan program bajkovitog ugođaja za cijelu obitelj.

Sve objave

Fašnik u Knapu

Dječji fašnički tradicionalno se provodi u suradnji s gradskom knjižnicom S.S.Kranjčević te se planira na sam fašnički dan. .Program je svake godine sve omiljeniji među najmlađima ali i odraslim maškarama. Fašnička povorka okuplja se ispred knjižnice i vođena maskiranim zabavljačima kreće put Centra Knap gdje se održava glavni dio programa. U kazališnoj dvorani male i velike maškare dočekuju pjevači, plesači, žongleri, razni zabavljači. Na kraju veselog programa svi sudionici se goste krafnama kako i priliči Fašniku.

Sve objave

Dani otvorenih vrata

Manifestacija kojom Centar kulture na Peščenici otvara svoja vrata u jesen, na početku sezone, te predstavlja svoje kreativne programe, akcije i radionice.

Sve objave

Knapov knjizevni party

KKP je fuzija knjizevnog i glazbenog programa koji ima za cilj predstaviti publici mlade autore te promovirati kulturu citanja. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Radio student i portalom Ravno do Dna.

Sve objave

Predavanja

Centar Knap redovito organizira cikluse predavanja, okrugle stolove, književne večeri i slične programe. U posljednje vrijeme posebno je zapažen ciklus putopisnih predavanja „Oko svijeta“, te predavanja koja se bave ekološkim temama. Mnoga događanja organizirana su u suradnji s raznim udrugama i organizacijama civilnog društva.

Sve objave

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama