Skip to main content

Teatar Gaudeamus

Teatar Gaudeamus, jedna je od najstarijih amaterskih kazališnih grupa u gradu Zagrebu. Djeluje od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća, a mnogi nekadašnji članovi danas su kazališni umjetnici, glumci, dramaturzi, redatelji, roditelji, publika…

Grupa je sastavljena od mladih glumaca, entuzijasta, koji svoje slobodno vrijeme provode na daskama koje život znače.

Teatar Gaudeamus također njeguje i male kazališne forme pa su česti gosti na promocijama knjiga, večerima poezije, izložbama, konferencijama, otvaranjima i raznim događanjima u javnim prostorima našega grada.

Sve objave

Volim Pešču

Likovno urbana akcija koja ima za cilj približiti uličnu umjetnost građanima te pridonijeti urbanom identitetu ovog zagrebačkog kvarta.

Gradska četvrt Peščenica je postala prepoznatljiva po uličnoj galeriji grafita i murala koji daju novi sadržaj i kvalitetu javnom prostoru.

U posljednjih desetak godina u akciji su sudjelovali najznačajniji umjetnici zagrebačke, ali i svjetske street art scene, neki od njih su: Lonac, Chez, Pekmez Med, Hana, Modul i beogradska umjetnica TKV, Lunar, legenda hrvatske grafiti scene i njegov gost NDec iz Japana, Boris Bare i drugi.

Sve objave

Dani kulture na Pešči

Dani kulture na Pešči su festival kulture i zabave koji u Centru KNAP, te knjižnicama S.S. Kranjčević i I. B. Mažuranić svake godine u lipnju predstavljaju sav kreativni potencijal ove zagrebačke četvrti. Kroz bogat program prezentira se više od 40 programa: predstava, radionica i koncerata… Cilj Dana je upoznati lokalnu zajednicu s bogatstvom kulturnih sadržaja koji se nude na području gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Sve objave

SKAZ

Zagrebačka scena kazališnih amatera i Centar KNAP jednom godišnje se organizatori Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ). Susret predstavlja cjelovit uvid u zagrebački kazališni amaterizam, a prosudbeno povjerenstvo SKAZ-a odabire najbolje predstave za Festival zagrebačkih kazališnih amatera. Susret se redovito održava od 1976. godine.

Sve objave

FZKA

Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a izabiru se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA). Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Sve objave

KNAP u kvartu

Platforma Knap u kvartu djeluje od 2018. g. od kada razvijamo i osmišljavamo društvene, zabavne i edukativne sadržaje unutar kojih objedinjujemo sve interesne sfere i potrebe korisnika treće dobi. Tako program Knap u kvartu kroz organizaciju i realizaciju plesnih, dramskih, likovnih radionica, glazbenih slušaonica i kvizova te specijalističkih predavanja iz područja putopisa, društvenih znanosti i povijesti umjetnosti posjećuje domove naših korisnika, kreirajući za njih program cjelovitog i integrativnog pristupa, otvarajući i proširujući mrežu korisničkih i institucionalnih suradnji, razmijene mišljenja i cjeloživotnih znanja.

Kod korisnika, proteklih godina provođenja programa, najveći interes i oduševljenje su izazvali koncerti Starogradskih šlagera – solistički koncerti gitarista i pjevača Marka Ježića, te smo s tim programom nastavili i u sezoni 2022.
Kroz koncerte Starogradskih šlagera dolazi do sudjelovanja velikog broja korisnika Doma u programu, koji kroz vlastiti odabir i želje pjesama za koncert, sudjeluju pjevajući uz umjetnika, što ih čini iznimno sretnima, jer kako sami kažu – slušajući i pjevajući pjesme naše mladosti, vraćamo se u mladost!

Kroz 2022. držano je ukupno 5 koncerata. Koncert u dvorištu Doma umirovljenika Nonica (7.07.2022) i četiri koncerta za korisnike Doma umirovljenika Peščenica, 21.4., 19.5.,7.07., 8.08. i 29.12.2022.

Kroz program Knap u kvartu korisnici Domova umirovljenika besplatno posjećuju i naše večernje predstave, kao i koncerte klasične glazbe. Također, pozvani su i uključeni u sve naše besplatne programe koje održavamo tijekom godine – Dani kulture na Pešči, Fašnik u KNAP-u, Božić u Knapu, Koncerti, Izložbe…

Veselimo se što ćemo ovaj vrijedan program nastaviti provoditi i kroz 2023. godinu!

Sve objave

Knapov Božić

Manifestacija se održava netom prije samog Božića, a uključuje Božićni sajam, Poštanski ured Djeda Mraza gdje djeca, ali i odrasli mogu napisati svoje želje djedici, glazbene nastupe i koncerte dječjih zborova i umjetnika, te božićnu predstavu.

Knapov Božić je besplatan program bajkovitog ugođaja za cijelu obitelj.

Sve objave

Fašnik u Knapu

Dječji fašnički tradicionalno se provodi u suradnji s gradskom knjižnicom S.S.Kranjčević te se planira na sam fašnički dan. .Program je svake godine sve omiljeniji među najmlađima ali i odraslim maškarama. Fašnička povorka okuplja se ispred knjižnice i vođena maskiranim zabavljačima kreće put Centra Knap gdje se održava glavni dio programa. U kazališnoj dvorani male i velike maškare dočekuju pjevači, plesači, žongleri, razni zabavljači. Na kraju veselog programa svi sudionici se goste krafnama kako i priliči Fašniku.

Sve objave

Dani otvorenih vrata

Manifestacija kojom Centar kulture na Peščenici otvara svoja vrata u jesen, na početku sezone, te predstavlja svoje kreativne programe, akcije i radionice.

Sve objave

Knapov knjizevni party

KKP je fuzija knjizevnog i glazbenog programa koji ima za cilj predstaviti publici mlade autore te promovirati kulturu citanja. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Radio student i portalom Ravno do Dna.

Sve objave

Predavanja

Centar Knap redovito organizira cikluse predavanja, okrugle stolove, književne večeri i slične programe. U posljednje vrijeme posebno je zapažen ciklus putopisnih predavanja „Oko svijeta“, te predavanja koja se bave ekološkim temama. Mnoga događanja organizirana su u suradnji s raznim udrugama i organizacijama civilnog društva.

Sve objave

Autoportret – književni susreti
Knap i osnovne škole područja Peščenica – Žitnjak

„Autoportret“ je program u kojem djeca susreću i upoznaju književnike, autore njihove školske lektire. Program je suradnja Centra Knap i osnovnih škola s područja Peščenica – Žitnjak. Provodi se duže od 10 godina na području kvarta Peščenica-Žitnjak.

Zbog činjenice koja ukazuje na veliki pad čitateljskog interesa među djecom i mladima ovaj program od iznimne je važnosti, a provodi se s ciljem poticanja interesa i povećanje čitalačkih navika u djece. Osnovna zadaća programa je razviti čitalačke sklonosti djece, pobuditi interes za čitanje općenito, unaprijediti kulturu čitanja i slušanja, obogatiti učenički rječnik. Tijekom godine planira se održati minimalno 7 susreta, a odabir pisaca prilagođen je školskom programu hrvatskog jezika. Neki od književnika koji će predstaviti svoja djela su: Sanja Pilić. Zoran Pongrašić, Hrvoje Kovačević, Zlatko Krilić, Nevenka Videk, Božidar Prosenjak i drugi.

Ovaj program nevjerojato pozitivno utječe na učenike kojima je lektirno gradivo nezanimljivo. Nakon razgovora s autorima koji svoja djela predstavljaju na pristupačan, zanimljiv i nerjetko jako duhovit način, djeca zaista rado kreću u avanturu s junacima prezentiranog djela. Lektira je prikazana i doživljena na potpuno drugačiji način. Učenici koji se na žalost s knjigama susreću najčešće samo kada moraju i inače ne vole čitati, te smatraju knjige potpuno nezanimljivima, pristupaju obrađenom djelu nakon razgovora s književnikom s velikim interesom i nestrpljenjem. Ovaj način upoznavanja djece s lektirom donosi jako pozitivne rezultate i dojmove, kako kod učenika tako i kod profesora, jer ih autori uvode u svoja djela pružajući im iskrene misli, emocije i vlastite zanimljive anegdote zbog kojih je lektirno djelo i nastalo, što uvodi čitatelje u jedan potpuno drugačiji svijet autorove mašte.

Ovaj program je iznimno važan kako bi učenici lakše prihvatiti knjigu u ovo digitalno doba, te kako bi se što ranije zaljubili u pisana djela koja su od neprocijenjive važnosti za razvitak vokabulara, mašte, jezika, pismenosti i ličnosti djeteta uopće.

Mnoge suvremene studije pokazuju veliki  pad čitalačkog interesa među djecom i mladima. Od iznimne je važnosti potaknuti mlade generacije na čitanje, a da to  ne dožive kao neugodnu obavezu. Stoga je dolazak književnice u škole i upoznavanje s njom odličan poticaj djeci  za istraživački kreativan rad vezan uz pripreme tribine te niz aktivnosti koje mogu prethoditi ili uslijediti nakon održanog književnog susreta.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama