Skip to main content
KoncertiMusic-Mission-Vision

MUSIC – MISSION – VISION
Rolf Hind, klavir (Velika Britanija)
21. 11. 2022. u 19.30
Kazalište Knap

By 02.11.2022.7 studenoga, 2022No Comments

Program:

New Music from Lockdown / Nova glazba iz lockdowna

Responses / Odgovori

Stuart MacRae: Draw The Veil /  Nacrtaj veo (Velika Britanija)
Miriam Mackie: Is Anybody There? / Ima li koga? (Velika Britanija)
Lisa Robertson: Is it too soon to talk about all this?/ Je li prerano da
pričamo o tome? (Velika Britanija)
Mark Simpson: Postcards for Rolf / Razglednice za Rolfa (Velika
Britanija)
Mika Pelo: Broken / Razbijeno (SAD)
Ellie Wilson: Waiting / Čekanje (Velika Britanija)

Contemplation / Promišljanje

Tom Coult: Gymnopédie (Velika Britanija)
Daryl Jamieson: Sage / Mudro (Novi Zeland)
Ben Gaunt: Meditative Spellsphere / Meditativna čarolija (Velika
Britanija)

Anger / Ljutnja

Yehuda Yannay: Piece for a pianist pondering pandemics / Skladba za
pijanista koji razmišlja o pandemiji  (SAD)
Ben Lunn: Viva (Velika Britanija)
Elaine Mitchener: Herein the News / Ovdje vijesti (Velika Britanija)
Anon: Mashup (Velika Britanija)

Nature / Priroda

Sadie Harrison: Barkarolle (Velika  Britanija)
Matthew King: When Birds Do Sing / Kada ptice pjevaju (Velika Britanija)
Greg May: Tree / Stablo (Velika Britanija)

Rolf Hind: Bhutani / Stvorenja
(osam etida prema imenima životinja na sanskrtu)
Pakshina (s krilima – ptica)
Vrka (rasparač – vuk)
Matsya (poza u jogi – riba)
Shatpadi (sa šest nogu – pčela)
Hastin (s rukom – slon)
Avatara (onaj koji silazi – čovjek)
Bhujanganam (s vijugavim kretanjem – zmija)
Khaga (otišao na nebo – ptica)

Rolf Hind djeluje kao pijanist, komorni glazbenik, skladatelj, pedagog, organizator. Održava recitale u prestižnim europskim koncertnim središtima i na festivalima, kao što su Carnegie Hall, Sydney Opera House, BBC Proms. Poduzeo je turneje po Južnoj Koreji, Tajvanu i Kubi. Surađivao je s vodećim dirigentima današnjice, među kojima su Vladimir Ashkenazy, Oliver Knussen, Simon Rattle, David Robertson i Andrew Davis. Nastupao je s orkestrima kao što su Europski komorni orkestar, Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Danskog radija, simfonijski orkestri iz Malmöa i Baltimorea, te London Sinfonietta, Londonska filharmonija, Kraljevska filharmonija iz Londona i svi BBC-evi orkestri. Među skladateljima s kojima je radio ili koji su pisali za njega su Tan Dun, John Adams, Helmut Lachenmann, Unsuk Chin, Elliot Carter, George Benjamin i James MacMillan. Autor je niza skladbi za koje se u velikoj mjeri nadahnjuje Indijom, gdje često putuje, te u kojima postavlja nove izvođačke izazove. Djelo Danza Preparata nastalo je u suradnji s koreografom Ruiem Hortom, a opera Lost in Thought praizvedena je u londonskom Barbicanu. Trenutačno radi na opernom projektu posvećenom sufijskom pjesniku Rumiju. Voditelj je festivala Occupy the Pianos koji se od 2020. održava u crkvi St. John’s Smith Square u Londonu te u inozemstvu (Francuska, Danska).

Večerašnji program zaživio je u proljeće 2020.: Velika Britanija bila je u lockdownu, te je vladao zastrašujući osjećaj nesigurnosti, tišine i straha za budućnost… Kako bih dopro do svoje glazbene zajednice, na Facebooku sam objavio prijedlog, poziv skladateljima da mi pošalju svoje odgovore na situaciju – kratke i ne prezahtjevne skladbe koje bih mogao snimiti i objaviti kao video na Internetu. Za nekoliko tjedana imao sam gotovo sto klavirskih skladbi! One pokrivaju širok raspon, zemljopisno, od Sjedinjenih Američkih Država preko Švedske do Turske, te od rada devetnaestogodišnjeg studenta, preko amatera do etabliranih umjetnika. Za večerašnji program izabrao sam neke od njih s obzirom na teme koje su se pojavile, a koje, čini se, zaokupljaju ljude.

Moje vlastite skladbe, osam etida koje sam nazvao Bhutani, nastale su u isto vrijeme. Moj je otac preminuo tijekom lockdowna, i posljednja skladba u nizu, Khaga, posvećena je uspomeni na njega. Istovremeno, moja opsesija tijekom lockdowna bilo je učenje sanskrta (govorim i čitam hindski jezik, te sam fasciniran indijskim stvarima!), pa i ostale skladbe u nizu nose ‘predoslovne’ nazive na sanskrtu za različite životinje, što je bila polazišna točka u stvaranju tih klavirskih etida. Svaka se bavi i osobitim tehničkim problemom za pijanista. (Rolf Hind)

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama