Skip to main content
KoncertiMusic-Mission-Vision

MUSIC – MISSION – VISION
Gudački kvartet Porin
24. 11. 2022. u 19.30
Koncertna dvorana

By 05.11.2022.7 studenoga, 2022No Comments

Gudački kvartet Porin

Ivan Novinc, violina
Val Bakrač, violina
Lucija Brnadić, viola
Neva Begović, violončelo

Program:

Blagoje Bersa: Menuet. op. 14

Dubravko Palanović: Slike minulih ljetnih sutona

Ivan Josip Skender: 1. gudački kvartet
Moderato
Intermezzo
Allegro   

Marko Ruždjak: Klasični vrt

Dubravko Detoni: Zaboravljene muzike

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Brzo se profilirao u jedan od najistaknutijih hrvatskih komornih sastava postižući uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te Argentini. Izdvajaju se nastupi na svjetskoj izložbi Expo u Hannoveru, na koncertu mladih austrijskih skladatelja u Beču, na Mozarteumu u Salzburgu (2000.) te na Muzičkom biennalu Zagreb, Dubrovačkim ljetnim igrama, u ciklusu Lisinski subotom i dr. Od 2006. godine u Zagrebu priređuje vlastiti ciklus koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović. U širokom repertoaru, Kvartet posebnu pažnju posvećuje hrvatskim skladateljima. Osim nagrada Ivo Vuljević, Darko Lukić i Radio podij, za ciklus koncerata održan u sezoni 2007./2008. dobio je diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Blagoje Bersa (1873. – 1934.) ubraja se među najvažnije hrvatske skladatelje ne samo 20. stoljeća već i čitave novije povijesti. Svojim je djelovanjem odražavao sve značajke prijelaza stoljeća, povezujući ih s posebnostima hrvatske glazbene scene. Mladenačkom dijelu njegova opusa pripada Menuet, op. 14 za gudački kvartet. Dovršio ga je u jesen 1896. za vrijeme studija na Konzervatoriju Beču u klasi Roberta Fuchsa, pa djelo odražava svladavanje tadašnjih studijskih zahtjeva.

Nagrađivani skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović (1977.), osim što djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i ansamblu Acoustic Project (čiji je osnivač), sklada za ugledne orkestre i ansamble iz cijele Europe. Slike minulih ljetnih sutona nižu se u kontinuitetu izmjenjujući ugođaje. Skladbu je praizveo Gudački kvartet Porin na 10. MAGfestivalu 2019. u Splitu.

Ivan Josip Skender (1981.) dirigent je u Operi zagrebačkog HNK-a i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te stalni dirigent Cantus Ansambla. Surađuje s brojnim hrvatskim i inozemnim orkestrima i zborovima. Istovremeno, kao skladatelj prisutan je u cijelome svijetu. Njegov „kompaktni, trostavačni“ 1. gudački kvartet nastao je 2003. godine na poticaj Gudačkog kvarteta Porin. Praizveden je 2004. u Beču, a sljedeće godine predstavljen je hrvatskoj publici na Muzičkom biennalu Zagreb.

Marko Ruždjak (1946. – 2012.) ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom glazbenom životu kao pedagog, skladatelj, stručnjak i profesionalac svojega poziva. Godine 1976. napisao je danas antologijsku skladbu hrvatske avangardne komorne glazbe – Klasični vrt. Temeljena na dva strukturalna tipa, sažetijem koji primjenjuje cjelotonski niz i sve instrumente gudačkog kvarteta, te opširnijem, improvizatorsko-rapsodičnog karaktera, skladba – prema autorovim riječima – svoje elastične laternacije udisaja i izdisaja, kontrakcije i dekontrakcije, rješava u afirmaciji i smiraju završnog akorda.

Zaboravljene  muzike  jedno  je  od  najizvođenijih  ostvarenja Dubravka  Detonija (1937.).  Nastalo  je  1981.,  izvorno  za  gudački kvartet,  a  praizveo  ga  je  kvartet  Klima  1982.  „Radi  se  o  pregršt neurotično ispremiješanih a među se pomiješanih kraćih odlomaka zabavljenih  glazbenom  arheologijom,  sentimentalnim  traganjem za varavo prestarjelim suglasjima što tijekom naknadnih izdizanja nekih  činitelja  (na  račun  drugih)  poprimaju  neka  sasvim  drukčija značenja“, zapisao je autor.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama