Skip to main content
Izložbe

Urbani vremeplov / iz arhive Centra Knap
31. 5. 2023.

By 6 rujna, 2023No Comments

Izložba Urbani vremeplov prikazuje fotografije iz povijesti Centra Knap ali i razvoj i izgradnju kvarta kroz posljednjih 70 godina. Pozivamo posjetitelje da zabilježe vlastita sjećanja u knjigu dojmova, koja će nadograditi sadržaj ove kvartovske izložbe.

Naša ustanova ima dugu povijest. Rasla je istovremeno s radničkim, industrijskim dijelom Zagreba gdje je i smještena. Radom je započela 8. svibnja 1955. godine kao Dom kulture.Od 30. lipnja 1960. do 2. srpnja 1969. godine djelovala je kao Narodno sveučilište Peščenica. Ubrzo prerasta svoje okvire i širi djelatnost i po sadržaju i po području na Zavod za kulturu i obrazovanje sa zadatkom približavanja mladim i radnim ljudima suvremena dostignuća na svim područjima kulture i obrazovanja. Također, nudeći redovno i izvanredno školovanje za dopunu obrazovanja radnih ljudi i njihove djece.

Od samih početaka Centar se prostorno širio zavisno o potrebama lokalne zajednice, a najznačajnije proširenje i preuređenje desit će se u razdoblju od 1967. do 1976. godine,o čemu svjedoče i ove fotografije. Paralelno, gradila se i gradska četvrt Peščenica-Žitnjak (Volovčica, Ferenščica, Borongaj, Žitnjak, itd.)

Od 1970-ih naša je ustanova postala žarište kulturnih zbivanjau tom dijelu Zagreba; kazališnih predstava, koncerata, izložbi, filmskih projekcija, popularnih predavanja. Posebno značajno za kulturnu povijest Zagreba djelovanje je Galerije Događanja.Osnovana je 1981. godine, a u ovom izložbenom prostoru djeluje od 1983. godine. Cilj svih Događanja, unutar i izvanprostora Galerije, težio je boljitku pod geslom: mijenjajući sebe, mijenjamo svijet.

Transformacije su neizbježne, no polazišne točke i dalje su s nama. Danas, Centar za kulturu na Peščenici-KNAP, uz brojne kulturne akcije i manifestacije nudi i raznovrsne cjelogodišnje likovne, plesne, glazbene i dramske tečajeve za sve uzraste.Svjesni prošlosti, gradimo put ka održivoj i uključivoj budućnosti za naš grad i kvart.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama