Skip to main content
Izložbe

Petra Šabić
Too much / Double coded
29.9. – 19.10.2023.

By 18 rujna, 2023No Comments

Autorica: Petra Šabić
Naziv izložbe: Too much / Double coded
Trajanje izložbe: 29.9.2023 – 19.10.2023.

Petra Šabić slikarski stvara nanošenjem, mapiranjem, asocijacijama, koje objedinjuju nebesko (inspirirano babilonskim kartama zvijezda), arhetipsko, unutarnje i vanjsko. Platno je tu niz slojeva u neprestanoj konstrukciji i dekonstrukciji. Kao iz horizonta događanja, u mekoj kosi crne rupe ostaju otisci svega što je crno platno upilo. To zasićenje, tromost, komunicira dubinu i vuče nas u subprostor unutrašnjosti. Samim tim činom preslikavanja, ponovnog nanošenja, slojevitosti, umjetnica stvara dubinu ne fizičku, ne iluzornu nego gradeći unutarnje prostore, na slici nevidljiva, a ipak prisutne, koji se umnažaju, povezuju i razvezuju.

Iste principe slojevitosti prenosi na radove na pleksiglasu, koji čine drugi dio postava. Radovi nastaju istim principom mapiranja i umnažanja, polifokalnosti, nefokusirane dinamike, dok sama zakonitost materijala otvara druge mogućnosti upisivanja. Transparentan pleksiglas omogućava promatraču ulazak u sliku, njegov je odraz tako dio mreže i mapiranja, unosi novu dinamiku svojom refleksijom i time njegova ili njezina vanjština postaje unutrašnjost slike. Dok se u prvom dijelu, na slikama na platnu, prostor otvara u unutrašnjost, ovdje se prostor rada otvara u vanjski prostor, promatraču. Na taj se način u ovom ciklusu događa dvostruka ekspanzija.

Treći je dio fizički iskorak, postavljenje motiva doslovno u prostor. Staklenka s ostacima gumice koje funkcioniraju kao ostatak procesa, trodimenzionalni ostatak rada na dvodimenzionalnoj površini implicira isklizavanje slikarske iluzije u stvarni prostor. Isto pretakanje dvodimenzionalnog u trodimenzionalno umjetnica postiže ponavljanjem motiva unutrašnjih i vanjskih mapa na papiru izrezanom na različite oblike i postavljenom u trodimenzionalni prostor. Time se radovi koji nemaju jedan fokus još intenzivnije pretaču i međusobno stvaraju nova značenja, ovisno o kutu gledanja. Namjerno porozan, taktilan i netrajan, ovaj otisak u prostoru osjetljiv je na atmosferu, pokrete, suptilna prostorna strujanja kojima je i fizički izložen te se tako simbolički ne širi u prostor već je njegov integralni dio. Tim činom umjetnica oprostoruje sliku. Promatrajući svaki od principa kao dio ciklusa primjetna je stupnjevitost iskaza od integracije unutarnjeg, vanjskog prostora, prema doslovnom izlasku u prostor u kojemu rad postaje dio situacije i dio postojeće kontekstualne i energetske mreže.
– Josipa Bubaš

O autorici

Petra Šabić rođena je u Zagrebu 1995. godine i odrasla u Bjelovaru. Diplomirala je Likovnu kulturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2019. godine s nagradom Akademijskog vijeća ALU za najuspješnije diplomante. Dobitnica je pohvale Ak. vijeća ALU za uspješan rad u 2016./2017. Diplomirala je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. godine s pohvalom Magna Cum Laude.

Dobitnica je Rektorove nagrade (2018.) Sveučilišta u Zagrebu i Nagrade publike u sklopu izložbe Erste Fragmenti 17 (2021.). Sudjelovala je na Mediterranean Scientific Conference u projektu Dani Ede Murtića te u izradi scenografije za koncerte u programu Hrvatskog glazbenog zavoda (2017. – 2018.) i likovnoj akciji oslikavanja panela u organizaciji CKIM Izložba na cesti (2018.). Izradila je ilustracije za publikaciju međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae 2020 i ilustracije za prvu inačicu ilustriranog Rječnika stranih riječi Bratoljuba Klaića (Galerija Modulor u Zagrebu (2019.) i Ulična galerija u Beogradu (2019.)). Izlagala je na 10 samostalnih i 27 skupnih izložbi u Hrvatskoj (Galerija Prica, Pogon Jedinstvo, Galerija SC, Galerija Forum, Lauba, Galerija Šira) i inozemstvu (Indija, Vijetnam).

Radila je kao voditeljica likovnih i kreativnih radionica u brojnim kulturnim centrima i udrugama (Zagreb, Bjelovar, Mali Lošinj). Članica je stručnog žirija za odabir radova i produkciju izložbi u Programu likovnog amaterizma Grada Zagreba u suradnji s Centrom za kulturu Maksimir, vanjska suradnica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Visokog učilišta Algebra u Zagrebu te koordinatorica projekata u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

KONTAKT

psabic1@gmail.com

https://www.instagram.com/paeterra/

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama