Skip to main content
Izložbe

ŽELJKA GRADSKI
SVE JE KAKO TREBA
OTVORENJE IZLOŽBE: PETAK, 28.10. U 19 SATI

By 4 prosinca, 2022No Comments

Autorica: ŽELJKA GRADSKI
Naziv izložbe: SVE JE KAKO TREBA
Trajanje izložbe: 28.10. – 17.11. 2022.

Novom izložbom umjetnica Željka Gradski, kako sama primjećuje, „otvara vrata nepoznatom“. Unutar uvijek nepoznatog terena podsvijesti koje se odmotava iznutra, prepoznajemo postupke kojima Gradski poseže za sadržajem – njima dominira igra, intuicija, umnožavanje slojeva, stvaranje poveznica, kombiniranje tehnika i postupaka.

Slika počinje improvizacijom  na slikarskoj površini, postupkom bez predumišljaja u kojemu uslojavanjem poteza, crteža, teksta, riječi, gotovo podsvjesnih ekspresija, tragova koji se lijepe na platno  umjetnica osluškuje logiku podsvijesti. Nizanje riječi, motiva, floralnih, figurativnih, apstraktnih podsjeća na jazz kompoziciju u kojoj se elementi isprepliću i utapaju jedan u drugome. Komponenta ovakvog rada svakako je i vrijeme koje, unatoč tome što nam se, datošću medija, ne razlistava pred očima, ipak možemo osjetiti kao tragove protjecanja. Vrijeme koje je potrebno motivu da nastane, da izraste iz prethodnog sloja, da bude zaokružen, nestane u novom sloju ili naprosto odvede  asocijativni niz u neočekivanom smjeru. No to nikako nije linearno vrijeme,  ono izmiče normativnosti stvaranjem čudnih veza, unutarnjom logikom, supostojanjem elementa na platnu. Ritmički, ovi su radovi gusti, motivi i koloriti isklizavaju jedni iz drugih ostavljajući dojam curenja fantazmagoričnog svijeta na slikarsku površinu. U sve tri izložene slike slikarska površina ipak ostaje konstanta, ona funkcionira kao stabilni prostor, pozornica za igrokaz podsvijesti.

Gradski izjavljuje kako „poštuje linije i oblike koje ne razumije“, pri čemu  „odustaje od kontrole“ budući da „voli pomisliti kako nije ona koja slika sliku“ nego se događa obrnuti proces „slika slika umjetnicu“. Ovakvo osluškivanje i prepuštanje procesu način je  istraživanja osobnog ali i kolektivnog, slijepljenih slika, otisaka i energija koje funkcioniraju kao alogični, iracionalni tijek , u natruhama značenja, bez mogućeg izjednačavanja. Taj je prostor mjesto gdje osobno prestaje postojati samo kao odraz individualnosti već uranja i povezuje se s utiscima i otiscima prošlog, sadašnjeg i budućeg, kreirajući zaseban svijet u kojemu doduše ne možemo boraviti dugo, no bez kojega bi postojanje bilo plošno, suho i u najmanju ruku, dosadno.

Josipa Bubaš

O autorici

Rođena je u Zagrebu, 1975. godine.
1994. godine, nakon završene opće gimnazije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.
2001. godine diplomirala je na nastavničkom odsjeku u klasi prof. M.Vuce.
Aktivna je na likovnoj sceni od 1997. godine i otad je izlagala na 30 samostalnih i 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Unutar 25 godina stvaralaštva izražavala se kroz više medija: kiparstvo, instalacija, fotografija, performans, grafički dizajn, ilustracija, slikarstvo.
Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.
Članica je HDLU-a i HZSU-a.
Živi i radi kao samostalna umjetnica u Zagrebu i Jurandvoru na Krku.

KONTAKT:  zeljkagradski@gmail.com
+385 98 1786907
www.zeljkagg.com

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama