Skip to main content
Novosti

Popratni program izložbe MARIETE VULIĆ: STICKY CLOSE TO YOU

By 30.11.2023.No Comments

Kao popratni program izložbe MARIETE VULIĆ: STICKY CLOSE TO YOU bit će održano predavanje dr.sc. Hajrudina Hromadžića: O svakodneviciKroz predavanje cilj je kontekstualizirati izložbu iz interdisciplinarne perspektive društvenih i humanističkih znanosti te upoznati širu javnost s teorijskim pristupom svakodnevnom životu i procesima koji oblikuju i utječu na naše svakodnevne prakse.

Pridružite nam se 4.12.2023. u 19h u Galeriji Događanja!

O predavanju:

U predavanju će biti tematizirane društveno-povijesne (industrijalizacija, urbanizacija, modernizacija, dokolica…) okolnosti i prilike koje su stvorile pretpostavke da bi se jedan entitet imenovan svakodnevni život etablirao kao distinktivno polje egzistencije u razdobljima (post)modernosti i suvremenosti, a potom uspostavio i kao značajan znanstveno-istraživački i teorijski predmet proučavanja. U tom smislu doprinos su dale brojne društveno-humanističke discipline (sociologija, filozofija, antropologija, povijest…), svoje su mjesto prepoznale sve razine istraživačkih pristupa (mikro, mezzo i makro), kao i različite vrijednosno-interpretativne perspektive (marksizam, strukturalizam, postmodernizam, funkcionalizam…). S ciljem sažetog prikaza tako bogatog i složenog teorijsko-istraživačkog korpusa, u predavanju će kratko biti predstavljeni radovi nekolicine odabranih središnjih autora po pitanju tematike svakodnevnog života (H. Lefebvre, A. Heller, P. Bourdieu, G. Debord, H. Garfinkel, M. Certeau…).

Biografija predavača:

Prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić zaposlen je kao redoviti profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Područja njegovog znanstvenog interesa su kulturalni i medijski studiji, teorijska sociologija i kritičke teorije društva. Do sada je objavio tri znanstvene knjige i više od pedeset znanstvenih članaka. Aktivan je i kao publicist. Već nekoliko godina objavljuje redovite tjedne kolumne u tjedniku Novosti i na portalu nomad.ba.

 

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama