Skip to main content

Autorica: Lucija Mihić
Naziv izložbe: Arhiv sjećanja
Trajanje izložbe: 1. – 23. travnja 2022.

ARHIV SJEĆANJA

Arhiv sjećanja naziv je izložbe umjetnice Lucije Mihić, a ujedno je to i jedan od radova kojim je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 2021. godine. Šest panela velikih dimenzija i video rad tragovi su ritualne ponavljajuće geste kojim se umjetnica na suptilan način bavi temom traume.

Traumu definiramo kao svaki čin koji osoba u određenom trenutku ne može procesuirati. Traumatizacija, kao i načini nošenja s traumom različiti su. Konstatirajući kako „smo svi traumatizirani na ovaj ili onaj način“ i kako neprerađena trauma može osobu držati u određenom obrascu ponašanja, Mihić pristupa vlastitoj traumi apstraktno, ali i ritualno, uzimajući za njezinu markaciju kod , odnosno datum događaja. Apstrahiranje događanja na datum traume, odnosno broj podrazumijeva čin racionalizacije, pokušaj lociranja i vremenskog uspostavljanja kontrole. Datost je traumatskog iskustva da se prikriva, maskira i ponavlja, tražeći samo svoje razrješenje. Upravo je taj mehanizam ovdje osnova ritualne umjetničke geste.

Umjesto maskiranja i transponiranja, umjetnica svodi iskustvo na bilježenje znaka traume, konvencionalne odrednice događaja– njegove točke vremenu, čije simbole/brojeve potom ponavlja tijekom 24 sata izvedbe rada. Upravo tim postupkom otkriva mehanizam traume, tendenciju povratka na ishodište, repeticiju, kao mehanizam želje za razrješenjem ali i potvrde iskustva. Dok je traumatska repeticija često nesvjesna,prikrivena, umjetnica u ovom radu taj mehanizam tretira s punom sviješću, gotovo repetirajući, umnažajući samu repeticiju te usustavljujući i apstrahirajući sam događaj na njegovu vremensku, racionalnu oznaku. Kako je navedeno, izvedba rada trajala je 24 sata (trajanje jednako onome određenom datumom traume), za to je vrijeme Mihić ispisala šest ovdje izloženih panela. Na video radu prikazana je skraćena video dokumentacija rada . Tragovi sepije kojom ispisuje brojeve postepeno blijede te daju dodatni ritam radu. Gledanjem rada iz određenje udaljenosti stječe se dojam povremeno prekinute pravilnosti, koju je moguće iščitati kao slučajni odraz utiskivanja traume u tijek zbivanje, te naknadnu ponovnu uspostavu organskog ritma, gotovo valovitog kretanja, balansa kao osnovne težnje prirode.

Josipa Bubaš

ŽIVOTOPIS

Lucija Mihić diplomirala je 2021. studij Likovne kulture, smjer grafika u klasi red. prof. Ines Krasić, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U svojim radovima se bavi dekonstrukcijom (anti)materije i njenog značenja. Cilj svakog rada je interakcija s promatračem te pobuđivanjem raznih pitanja i reakcija kod promatrača. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Zagrebu te je sudjelovala na više umjetničkih radionica i projekata.

Izložbe:

  • 2022. Malo je biti samo ja, kombinirana tehnika, GraficaRi, Rijeka
  • 2021. Rewind, video instalacija SC Gallery, Zagreb
  • 2021. Malo je biti samo ja, kombinirana tehnika, DA!festival, Zagreb
  • 2021. Malo je biti samo ja, kombinirana tehnika, One su tu, Vinkovci
  • 2020. Malo je biti samo ja, kombinirana tehnika, VGA02, Zagreb
  • 2019. Ekvinocij 2.0, ulje na platnu, INdizajn, Zagreb

Kontakt: lucija.mihic@gmail.com

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama