Skip to main content
Novosti

LAND ART NA JEZERIMA SAVICA

By 14.11.2023.17 studenoga, 2023No Comments

Centar kulture na Peščenici od 20.11. do 11.12.2023. provodi program Land art na Jezerima Savica.

Program se provodi kroz uvodno predavanje o land artu i Jezerima Savica, radionicu na jezerima, stručne razgovore na temu land arta, zaštite okoliša i održivog razvoja te izložbe radova nastalih na radionici.

Voditeljica programa je akademska kiparica Marina Bauer.

Program je namijenjen svim zainteresiranim građanima.

Land art je umjetnički pravac nastao 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kao reakcija na komercijalizaciju umjetnosti te je danas povezan i s ekološkim i društvenim temama očuvanja okoliša, održivog razvoja i klimatske krize.

Land art radove karakterizira suradnja i međuovisnost s prirodom te neodvojivost od lokacija na kojima su napravljeni ili postavljeni. Često nastaju upotrebom prirodnih materijala nađenih na lokaciji, prepoznajući i naglašavajući specifičnosti prostora. Utjecaj prirodnih sila i procesi trošenja i mijenjanja sastavni su dijelovi land art radova. Jezera Savica smještena su u neposrednoj blizini kapitalnih objekata industrijalizacije i potrošačke ekonomije – zagrebačke toplane i odlagališta otpada Jakuševec, što ovu lokaciju čini neobično zanimljivom za program land art umjetničkih radionica. U procesu osmišljavanja, izrade i postava radova, polaznici će se pobliže upoznati s ovim zaštićenim prirodnim rezervatom i tako uspostaviti razumijevanje za vrijednost i ljepotu tog područja, te važnost njegovog očuvanja.

U ovom programu razvijat ćemo senzibilitet za raznovrsnost i kompleksnost oblika u prirodi, reagirati na prostor i istražiti mogućnosti oblikovanja kretanja kroz njega, a istražit ćemo i mogućnost upotrebe prirodnih procesa u osmišljavanju i izradi radova. Polaznici će se upoznati s radovima renomiranih umjetnika iz ovog područja umjetničkog djelovanja kao i s temama zaštite okoliša i održivog razvoja, a njihovi radovi bit će fotografirani (fotograf: Ivor Lapić) i prezentirani na izložbi u sklopu završnog dijela programa.

Voditeljica i autorica projekta

MARINA BAUER

(Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2023. godine doktorirala s temom „Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela“. Prisutna je na sceni od sredine 90-ih godina, sudjeluje na izložbama i umjetničkim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu te je dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad. Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku, a na istoj Akademiji od 2016., kao vanjska suradnica, predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti. Članica je HDLU-a, HZSU-a te europske mreže Sculpture Network.

www.marinabauer.com

Raspored aktivnosti:

20. 11. / 19h / ponedjeljak / Uvodno predavanje o land artu i Jezerima Savica / Centar Knap

25. 11. / 10 h / subota / Land art radionica / Jezera Savica

11. 12. / 17 h / ponedjeljak / Otvorenje izložbe fotografija radova s radionice / Centar Knap

11. 12. / 17.30h / ponedjeljak / Razgovori o land artu, zaštiti okoliša i održivom razvoju / Centar Knap

PRIJAVE NA: centar@knap.hr

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama