Skip to main content
Novosti

Improspekcije2023 u Centru Knap 16. rujna

By 11.09.2023.No Comments

Izvedbeni program “Improspekcije2023 – rašavljivanje svijeta i (ne)otpornosti tijela” održat će se u Kazalištu Knap Centra kulture na Peščenici u subotu, 16. rujna u 19 sati.

Matèrie Ecrite i Immediate Irreality / Luka Švajda podijelit će svoj projekt umjetničkog istraživanja sa studenticama Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti – Minom Ugrin, Ivonom Mezulić, Melitom Kovačević, Ivanom Galić, Janom Božić i Isabelom Evom Ljubičić.

Kao dio većeg istraživačkog projekta koji istražuje kako ples djeluje kao mehanizam stvaranja značenja, ovaj će se proces rada usredotočiti na pojmove matèrie ecrite (pisana materija) i immediate irreality (neposredna irealnost). Matèrie ecrite izum je francuskog avangardnog umjetnika Pierrea Guyotata; međutim, ovaj govornički, visceralni i ritmički leksikon (tj. metoda pisanja) bio bi prenamijenjen, dopuštajući nam eksperimentiranje s različitim medijima.

Dijelovi teksta rumunjskog nadrealista Maxa Blechera “Adventures in Immediate Irreality” pomoći će nam da pokrenemo procese kolektivne imaginacije i sanjanja, utjelovljene u Blecherovoj upotrebi tijela kao instrumenta za snimanje/ispitivanje irealnog svijeta. Drugim riječima, posjećujući irealnost, u kojoj predmeti vladaju i tlače našu somatsku konstituciju, omogućit će nam da stvaramo dok smo “uronjeni u imanentno kretanje”.

Ovaj projekt realizira se u suradnji sa UO Divert/Antisezonom kao Performance Situation Room #2 u sklopu LLB3 EU projekta.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama