Skip to main content

Grupa autorica
Naziv izložbe: UTKANO POD KOŽU
Trajanje izložbe: 27. 5. – 18. 6. 2022.

UTKANO POD KOŽU je izložba šest autorica, koje u produkciji svojih radova stapaju tradicionalne i digitalne medije.  Projekt  je nastao na inicijativu Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak, multimedijalnog dvojca koji kroz svoju umjetničku praksu, istražuje modele suradnje i komunikacije. Kroz temu ženskog nasljeđa, sudjelujuće autorice su se prirodno povezale, što je bio očekivani tijek razvoja projekta i razlog poziva upućenog upravo njima. Propitijući odnos s vlastitim tijelom i glasom, odnose s partnerima, rodne uloge koje igraju ili primijećuju u obitelji, društvu, poslu i drugdje, naglasak su stavile na one stvari koje su se za njih, po tom pitanju, naročito ispoljile tijekom lockdowna i u cjelokupnom periodu pandemije Covid – 19. Izložba je koncipirana kao svojevrsni osvrt na jedno specifično razdoblje, iz ženske perspektive.

Kratki film ROZE PRIČE autorica Šuljak i Ognjanovac, nastao je animacijom 6 slika – vezova, stvaranih pod utjecajem dugoročnog subivanja s ukućanima u zatvorenom prostoru, tijekom pandemijskog perioda, koji je poljuljao podrazumijevane raspodjele uloga i obaveza.

POTRAGA ZA ŽENSTVENOŠĆU Hane Lukas Midžić, vrluda tijelom, šumom, sjećanjima i naslijeđenim obrascima koje preispituje. Nastali radovi različitih su tehnika: od klasičnog kiparskog pristupa materijalu, preko izlaganja kreativnog procesa na internetu, do performansa.

Serijom crno bijelih fotografija pod nazivom KAKO SAM POSTALA NEVIDLJIVA, Ksenija Španec, kroz formu autoportreta, opisuje svoj doživljaj starenja žene u društvu koje veliča mladost.

Video instalacija NEIZBJEŽNO Josipe Bubaš je usporedba osjetilnog i digitalnog zapisa. Funkcionira kao retroaktivni, vizualni dnevnik ili zapis o iskustvu u odsječku vremena.

UTKANI OBRASCI Ane Sladetić prikazuju odrastanje kroz samosagledavanje tijekom pandemijskog perioda. Polaznica videa je putovanje 2011. u Kinu, odakle je potekao virus. Rad je prikazan u formi gifova koji brišu sami sebe.

2022. godine autorice su pokrenule NJIHOVA TKANJA, online platformu za razmjenu ideja i misli o ženskoj samoorganizaciji i sazrijevanju u danim okolnostima. Razmjenom prizora i priča koji prikazuju životne navike slavi se šarolikost fantastičnih mehanizama ženske samoorganizacije i otpornosti. Izložba uključuje pregled do sada pristiglih osvrta žena iz Europe i Amerike.

Projekt su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK – kriza i kreativa.

Web: https://utkanopodkozu.wixsite.com/o-projektu
Facebook: https://www.facebook.com/Utkano.pod.kozu
Instagram: https://www.instagram.com/utkanopodkozu/

O autoricama:

Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak kao umjetnički dvojac surađuju od 2018. godine.

Upoznale su se 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Obje autorice rođene su 1983. godine, Ivana u Vukovaru, a Mare u Dubrovniku. Članice su Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 1999. izlažu na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjeluju na međunarodnim umjetničkim rezidencijama i filmskim festivalima.

Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak
Roze priče

Hana Lukas Midžić rođena je 1980. godine u Splitu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. godine. Samostalna je umjetnica i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika HDLU-a i Hrvatske udruge likovnih umjetnika HULU Split. Redovito priređuje samostalne i sudjeluje na skupnim izložbama, a iza sebe ima i nekoliko objavljenih autorskih slikovnica. Često surađuje s umjetničkim organizacijama i kulturnim centrima u osmišljavanju i provođenju različitih programa suvremenih umjetničkih praksi.

Hana Lukas Midžić
U potrazi za zenstvenim

Ana Sladetić rođena je 1985. u Vukovaru. Doktorirala je 2016. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Europi i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad. Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim ustanovama. Usavršavala se i boravila je na raznim umjetničkim rezidencijama. Docentica je na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ana Sladetić
Utkani obrasci

Ksenija Španec rođena je 1966. u Zagrebu. Fotografijom se bavi od 2007. godine. Samostalno je izlagala u Zagrebu, Italiji te Floridi, te na skupnim izložbama u Zagrebu, Italiji, Argentini, Velikoj Britaniji, Turskoj. Njene fotografije i članci o njenom radu, objavljeni su u više domaćih i stranih, tiskanih i online publikacija. Živi i radi u Zagrebu.

Ksenija Španec
Kako sam postalal nevidljiva

Josipa Bubaš članica je AICA-e, ULUPUH-a i UPUH-a i HZSU-a. Doktorirala je na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru. Objavila je stotinjak tekstova na HR3, u emisiji Triptih, te u različitim stručnim časopisima i na portalima. Redovno surađuje s Galerijom Događanja. Kurirala je Performans Art Festival u Osijeku 2019. godine, a kao vanjska suradnica predavala je kolegij Povijest umjetnosti na ADU. Osmišljava i vodi izvedbene i interdisciplinarne radionice.

Josipa Bubaš
Neizbjezno

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama