FZKA

FZKA

By 6 svibnja, 2021No Comments

Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA).

Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

SKAZ obvezatno prati Stručno povjerenstvo koje u pravilu je čine ugledni kazališni djelatnici s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom, a koji su svoje umjetničko ili stručno djelovanje započeli kao kazališni amateri. Stručno povjerenstvo prati program SKAZ-a i FZKA u cjelini, vodi okrugle stolove o odigranim predstavama i donosi svoje pisane komentare koji su meritorni za održavanje kvalitete i razvoj Zagrebačke scene kazališnih amatera.

Stručno povjerenstvo, također, odabire predstave koje će nastupiti na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera i dodjeljuje 4 festivalske nagrade:

– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju predstavu u cjelini,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju mušku ulogu,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju žensku ulogu,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolji suvremeni dramski tekst ili predložak za igru..

Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora.

Kroz svoju nakladničku djelatnost ZSKA jednom godišnje izdaje Repertoar i zbornik SKAZ-a koji uključuje komentare Stručnog povjerenstva na sve odigrane predstave te donosi najkvalitetnije dramske tekstove praizvedene na  SKAZ-u.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama