Skip to main content
Pešča ChillOUT

BALKAN ZOO ft Nina Ćorić
16. 6. 2023., 21:00

By 6 lipnja, 2023No Comments

Pešča ChillOUT / Dani kulture na Pešči
Petak, 16. 6. 2023. / 21:00
Atrij Centra Knap

Nina Ćorić, vokal
Mario Rašić, bass gitara
Mirsad Dalipi, bubanj i udaraljke
Zvonimir Bajević, truba
Jurica Hotko, klavijature
Amir Karalić, gitara

Bolja reciklaža romske glazbe od one na albumu ‘Recycle’ nije se dugo dogodila na ovim prostorima.

Da smo negdje izvan ovih granica još bi se mogli pitati kako je to moguće da ovakav potencijal dosad nije vokalno jače vidljiv, ali navikli smo da je ovdje sve moguće, posebno kad je riječ o neiskorištenosti potencijala.’
(Z. Stajčić, Ravno do dna)

Balkan Zoo i Nina Ćorić svoj rad baziraju na tradicionalnoj romskoj glazbi u novim, modernim aranžmanima. Krajem 2021. potpisuju ekskluzivni izvođački ugovor s najvećom hrvatskom izdavačkom kućom Croatia Records za album Recycle koji stiže na proljeće 2022. Popularne romske pjesme Ederlezi, Gelem gelem, Gelan dade, Tutti frutti, Chaje shukarije obojene jazzom, hip hopom, electronic flamencom i otpjevane autentičnim glasom pronalaze svoje mjesto na world music sceni kao i u srcima publike.

Kao umjetnici osjećamo da je glazba naš alat kojim možemo doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu. Svjesni smo predrasuda s kojima se susreće jedna od najstarijih manjina u Europi no još više smo svjesni bogatstva kulturološkog nasljeđa kojeg zahvaljujući Romima danas uživa cijeli svijet. Uvjereni smo da naša interpretacija romske glazbe može i mora izgraditi neke nove mostove razumijevanja, prijateljstva i suživota.
(Album Recycle)

Više o umjetnicima

Mario Rašić u svojoj glazbenoj karijeri snimio je 20 studijskih albuma s brojnim hrvatskim izvođačima. Ovaj višestruko nagrađivani glazbenik dugogodišnji je član grupe Goran Bare i Majke s kojima je dosad osvojio 6 prestižnih diskografskih nagrada Porin, među kojima i Porin za najbolju glazbenu produkciju. 2012. osniva Balkan Zoo Ensemble okupivši oko sebe renomirane hrvatske glazbenike s kojima izdaje albume “Milje” i “Balkan Zoo” 2014. Godine. Hrvatska glazbena unija dodjeljuje mu nagradu Status 2015. kao najboljem instrumentalistu u kategoriji “bass gitara”. Kao skladatelj i glazbeni producent nastavlja nizati uspjehe instrumentalnim albumima “Aftershock” 2018. i “Trice” 2021. godine.

Bubnjar i udaraljkaš Mirsad Dalipi dolaskom s Kosova u Hrvatsku 2012. godine ubrzo postaje jedan od najtraženijih i najhvaljenijih bubnjara. Stalni je član bendova Gipsy Groove (Kosovo), Edo Maajka, Azil Jazz trio i Balkan Zoo Ensemble. Bogato glazbeno iskustvo stekao je na europskim pozornicama, od Francuske do Švedske, a njegov osebujan svirački stil doprinosi egzoticnom zvuku Balkan Zoo Ensemble.

Nina Ćorić prva je i jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od struke. 2010. godine zbog specifične boje glasa i emotivne izvedbe vrlo brzo bilježi prve uspjehe, a već 2012. osniva međunarodni Flamenco Festival Zagreb čija je direktorica do danas. Kao promotorica flamenka stalna je suradnica Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. Inovativnost koju unosi u flamenko dovodi ju do brojnih suradnji, a posljednja u nizu je ona s Balkan Zoo i album Recycle.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama