Skip to main content
Art By Knap

ART by KNAP 2023. / Artupunktura

By 14.09.2023.28 rujna, 2023No Comments

13. 10. 2023. / od 18 sati
ART by KNAP 2023 / Artupunktura
Susret zvuka, slike i riječi u Knap-u

Boris Bare, street-art oslikavanje prolaza Centra Knap
Transonik glazbeni trio / Melita Lovričević, Stanislav Kovačić, Willem Miličević

Suradnja vizualnog i glazbenog stvaranja, doživljaj urbane kulture u doticaju ulične likovne umjetnosti, riječi i zvuka u dijalogu između renomiranog umjetnika ulične umjetnosti i vrhunskih glazbenika kulturno-umjetničko je događanje koje valja posjetiti na Peščenici!

ART by KNAP, zanimljivo kulturno-umjetničko putovanje po poznatim, manje poznatim i posve skrivenim čarobnim mjestima Peščenice, ove godine posjetitelje vodi na audiovizualno putovanje smješteno u prostoru samog Centra Knap. Susret zvuka, slike i riječi spaja vizualno stvaralaštvo umjetnika ulične umjetnosti (engl. street art) Borisa Bareta i glazbeni izričaj trija Transonik (Melita Lovričević, Stanislav Kovačić, Willem Miličević) i sinergijom umjetničkih pristupa najavljuje program petog festivala suvremenog muziciranja Music – Mission –Vision, koji će se u Centru održati krajem studenog ove godine.

Istaknuti zagrebački muralist Boris Bare oslikat će zidove u prolazu Centra u geometrijsko-futurističkom stilu, dok će mu se u završnom dijelu oslikavanja 13. listopada pridružiti glazbeni trio Transonik, koji kombinira autorsku, improviziranu glazbu s elementima gradskih zvukova i odabrane poezije najistaknutijih hrvatskih pjesnika, dok istražuje ljepotu susreta kontrasta i balansiranja na granici ekstrema. Vizualni doživljaj, zvuk i riječ interakcijom raznolikih umjetničkih izraza stvorit će jedinstvenu i originalnu umjetničku formu koja je u stalnom preobražaju.

Art by Knap je i ove godine dio programa Artupunkture.

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.
(Turistička zajednica grada Zagreba)

Više o umjetnicima

Boris Bare samostalni je ulični umjetnik i aktivist iz Zagreba. Prve je korake u svijetu ulične umjetnosti napravio još početkom devedesetih, a svoje je umjetničko izražavanje, osim kroz street art, nastavio i u smjeru umjetničkog aktivizma.
Svoje djelovanje Bare je započeo kroz udrugu Preuredi moju pumpu koju je osnovao 2010. s idejom da očuva stare gradske pumpe za vodu, a samim time i da promiče kulturnu baštinu. Oslikano je preko 60 pumpi za vodu što je tada postalo jednom od zanimljivijih i originalnijih umjetničkih uličnih intervencija u Zagrebu, a rezultiralo je nizom sudjelovanja na umjetničkim manifestacijama i festivalima. Jednu ideju revitalizacije zamijenio je drugom te je zajedno s timom ljudi, 2016. godine u centru Zagreba započeo umjetnički projekt Art park kojim će u idućih pet godina promijeniti naličje grada. U sklopu Art parka revitalizirano je nekoliko gradskih parkova te oživljeno na stotine metara zidova muralima hrvatskih i inozemnih umjetnika. Paralelno sa spomenutim projektima, Bare je oslikao i brojne samostalne murale u gradovima diljem Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine te Srbije, ali i svijeta poput kolumbijskih Bogote i Medellína u Kolumbiji ili pak njemačkog Berlina.
Nastavlja se svakodnevno inspirirati svime što ga okružuje pri čemu ulični zidovi ostaju njegovo najdraže platno.

Transonik čine vokalistica/autorica Melita Lovričević, violončelist/autor Stanislav Kovačić te multimedijalni umjetnik Willem Miličević. Izvode autorsku glazbu koja spaja elektroniku, avangardu, pop, eksperimentalnu formu, klasiku, trip hop, IDM i poeziju. Svi djeluju samostalno kao glazbeni umjetnici sa višegodišnjim iskustvom rada u kazalištu. Članovi zasebno imaju internacionalne karijere, te upravo iz istraživalačkog aspekta stvaraju Transonik.
Melita Lovričević; voice, keys,harmony, fx
Stanislav Kovačić; violončelo, fx
Willem Vili Miličević; beats, fx, visuals

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama