Glazbeni Knap

9. 6. 2022., 19:30
Gudački kvartet Porin

By 02.05.2022.9 svibnja, 2022No Comments

GLAZBENI KNAP
Četvrtak, 9. 6. 2022. / 19:30
Koncertna dvorana

GUDAČKI KVARTET PORIN
Ivan Novinc, violina
Val Bakrač, violina
Lucija Brnadić, viola
Neva Begović, violončelo

Ulaz je slobodan!

Na četvrtom ovogodišnjem koncertu ciklusa Glazbeni Knap jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, Gudački kvartet Porin, izvest će djela M. Miletića, W. A. Mozarta i D. Šostakoviča.

 …izazovni i duhoviti karakter djela…Kvartet Porin donio je lako, s puno pažnje i radosti muziciranja…
(M. Stanetti, klasika.hr)

Program: 

Miroslav Miletić: Folklorne kasacije

Wolfgang Amadeus Mozart: Gudački kvartet u D-duru, KV 575

        Allegretto
        Andante
        Menuetto
        Allegretto

Dimitrij Šostakovič: Gudački kvartet br. 8 op. 110

        Largo
        Allegro molto
        Allegretto
        Largo

+Više o umjetnicima
Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin.  Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na  Muzičkom biennallu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008.,2009.i 2012.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine.

 

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani  Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade:  ”Ivo Vuljević” (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), ”Darko Lukić” i ”Radio podij”. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu ”Milka Trnina”.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama