Skip to main content
Glazbeni Knap

13. 4. 2023., 19:30
Gudački kvartet Porin

By 15.03.2023.5 travnja, 2023No Comments

Četvrtak, 13. 4. 2023. / 19:30
Koncertna dvorana

Gudački kvartet Porin
Ivan Novinc, violina
Val Bakrač, violina
Lucija Brnadić, viola
Neva Begović, violončelo

Ulaz je slobodan!

Jedan od najboljih hrvatskih komornih ansambala, Gudački kvartet Porin, publici Glazbenog Knapa već poznat i rado viđen sastav sjajnih glazbenika, na trećem koncertu ciklusa izvest će atraktivan program za gudački kvartet, djela skladatelja I. Paraća, J. Haydna i L. van Beethovena.

Program

Ivo Parać: Andante amoroso, za gudački kvartet

Joseph Haydn: Gudački kvartet u d-molu, op. 76, br. 2
Allegro
Andante, o piu tosto allegretto
Menuet-Trio
Finale. Vivace assai

Ludwig van Beethoven: Gudački kvartet u F-duru, op. 18, br. 1
Allegro con brio
Adagio affetuoso ed appassionato
Scherzo
Allegro

Više o umjetnicima

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin.  Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na  Muzičkom biennallu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008.,2009.i 2012.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine.

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani  Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade:  ”Ivo Vuljević” (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), ”Darko Lukić” i ”Radio podij”. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu ”Milka Trnina”.

Skladatelj i pjesnik Ivo Parać (1890. – 1954.) svojom je raznolikom djelatnošću, a posebice stvaralačkim opusom, ostavio upečatljiv utisak na povijesnom tkivu prve polovice 20. stoljeća. Osebujan životni i umjetnički put započeo je studijem prirodnih znanosti u Grazu, potom studijem romanistike u Firenzi, privatno učivši glazbu u tom gradu. Isprva se bavio pjesništvom i filozofijom, a kada je 1919. godine odlučio slijediti put glazbe, Firenza, Rim i Pesaro bila su njegova obrazovna uporišta. Nakon povratka u domovinu do smrti je živio u Splitu, gdje je vodio pjevačke zborove “Zvonimir”, “Tomislav” i “Zora”, izvodeći vlastita djela, k tomu i privatno podučavajući. Stoga nije neobično da je svoja najveća ostvarenja Parać postigao na području vokalne ili vokalno-instrumentalne glazbe.

Cjelokupni opus Ive Paraća uglavnom je usmjeren na stvaranje djela za glas, što se, pored autorove jedine opere Adelova pjesma osobito ogleda u njegovim brojnim skladbama za zborove te u solo pjesmama, poput ciklusa Musiche Pascoliane na tekstove talijanskog simbolista G. Pascolija. Od komornih djela sačuvane su samo dvije skladbe, Serenatella (Mala serenada) za flautu, violinu i violončelo te Andante amoroso za gudački kvartet. Te je skladbe Parać napisao za potrebe splitske Muške realne gimnazije, stoga je logično da nije mogao postavljati veće tehničke zahtjeve. Ipak, partitura otkriva da se od violinista zahtijevala razmjerna vještina, jer je njegova dionica u oba djela zahtjevnija i traži sigurnost u visokim pozicijama.

Andante amoroso skladba je klasičnog tipa, u sonatnom obliku s variranom reprizom i razrađenom kodom. Jednostavne i dominirajuće homofonije te razgovijetne trodjelnosti, ovaj kvartet zrcali Paraća kao izrazitoga melodičara, čije se tkanje gradi iz jednostavnih detalja. Kao pripadnik zakašnjelih produžetaka glazbene moderne, a i kasnoga romantizma, Parać očituje stanovit smisao za kolorističku komponentu. Djelo se danas izvodi i u obradi za gudački orkestar.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama