Smisao života gospodina Lojtrice

Na rasporedu

Predstava trenutno nije na rasporedu

O predstavi

Trajanje: 2 sata i 10 min.

Predstava “Smisao života gospodina Lojtrice” napravljena je u stilu humora legendarne britanske skupine Monty Python, no autor i redatelj Saša Anočić i glumci Rakan Rushaidat, Živko Anočić i Radovan Ruždjak tim skečevima dodaju svoju osobnu, realističku točku gledišta. Predstava donosi priču o poštenom i vrijednom čovjeku koji je bio sasvim sretan s onim skromnim što je od života imao, sve dok ga administrativna greška nije odvela u drugom pravcu. Na rutinskom pregledu medicine rada dijagnosticiran mu je vrlo rijedak oblik bolesti. Ipak, on se odlučuje boriti s tom opakom bolešću zbog žene koju voli i prijatelja koji ga nikad nije iznevjerio. No, sudbina je htjela da se gospodin Lojtrica surovo upozna s tužnom istinom njegova života – bolest je zapravo negdje drugdje!

Iz kritika

“Kako biti zdrav čovjek bez dostojanstva? Nemoguće, zar ne? Ali smijeh na neobičan način vraća snagu… Redatelj je s trojicom vrsnih glumaca – Anočićem, Ruždjakom i Rushaidatom – zagrabio punu mjeru suvremene hrvatske groteske, a njegov sraz grotesknog i tragičnog zanosa trenutno nema pandana na domaćim pozornicama.” (Nataša Govedić, NOVI LIST)

“..u takvoj predstavi glumci Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Živko Anočić pokazali su zavidnu glumačku ekspresivnost.”

Andrija Tunjić, VJESNIK

“Mladi glumci, već više puta okupljeni oko Saše Anočića .. nasljednici su glumačkog kazališta kakvo njeguje Teatar Exit i nemaju potrebe dokazivati dramski talent u predstavama, na primjer, HNK. Tamo njihova želja za fizičkim i verbalnim gegovima i zdravim zezanjem u oživljavanju poetike stripova i animiranih filmova, horor-žanr sličica i montipajtonovskog apsurda ionako nije potrebna. Ali zato u jednom KNAP-u jest, što rezultira zadovljstvom, a ponekad i nekontroliranim smijehom publike.” (Igor Ružić, VIJENAC)

” Redatelj Saša Anočić s trojicom je vrsnih glumaca zagrabio punu mjeru suvremene hrvatske groteske, kao neobičnog spoja Fasbinderova nježnog, potpuno izgubljenog i posvuda ponižavanog malograđanina te montipajtonovske pretjeranosti u socijalnim okrutnostima radnog mjesta, bolnice, bračne kuhinje te ostalih stupova društvenosti… Riječ je o jedistvenom režijskom i glumačkom postupku ismijavanja, samim time i nadilaženja gigantske političke nemoći… iznose na scenu sve ono što jako dobro poznajemo iz osobnog iskustva: bahatost, surovost i nerazumljivost liječnika, izvanjsku sladunjavost i unutarnja izdajstva bračnih partnera, šefovsku opsjednutost tobože “duhovitim” primjedbama čiji je cilj degradirati zaposlenike, kolegijalno licemjerje… bavljenje fenomenom kancerogenosti: nastanka i razvoja kobne bolesti, njezinih uzroka i pogrešnih dijagnoza, zazora od oboljelih te činjenice da dugotrajna poniženja doista polako narušavaju obrambene zdravstvene funkcije tipičnog građanina Republike Hrvatske… Rječnikom predstave: mi doista trpimo svekoliki teror nepravde zbog “čuvanja” vlastite guzice, nad čime kao da je doista najprikladnije jecati od smijeha.”

Nataša Govedić, NOVI LIST

Glume:
Rakan Rushaidat, Živko Anočić, Radovan Ruždjak

Scenograf:
Saša Anočić

Kostimograf:
Hana Letica

Inspicijent:
Miriam Brezovec

Majstori svjetla i tona:
Marinko Radočaj i Darko Crnčević

Premijera::
8. 12. 2006.

Produkcija:
KNAP

Festivali:

31. DANI SATIRE – ZAGREB
14. FESTIVAL GLUMCA – ŽUPANJA
17. MARULIĆEVI DANI – SPLIT
11. FESTIVAL MALIH SCENA – RIJEKA
5. BOK FESTIVAL – BJELOVAR
GAVELLINE VEČERI – ZAGREB

Nagrade:

NAGRADE 31. DANA SATIRE

Glavna nagrada za mušku ulogu “ZLATNI SMIJEH – MLADEN CRNOBRNJA GUMBEK” dodjeljuje se:
Rakanu Rushaidatu, za ulogu Gospodina Lojtrice u predstavi “Smisao života gospodine Lojtrice”

NAGRADE 14. FESTIVALA GLUMCA

Nagrada “FABIJAN ŠOVAGOVIĆ” za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “SMISAO ŽIVOTA GOSPODINA LOJTRICE”

NAGRADE 17. MARULIĆEVIH DANA

Nagrade “MARUL” za glumačka ostvarenja dodjeljuju se:
Rakanu Rushaidatu, za ulogu Gospodina Lojtrice
Živku Anočiću, za niz ostvarenih kreacija u predstavi “Smisao života gospodine Lojtrice”

Nominacije za NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA
Za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA
‘Smisao života gospodina Lojtrice’
Za najbolje redateljsko ostvarenje – DRAMA
1. Saša Anočić za režiju
Glavna muška uloga
2. Rakan Rushaidat za ulogu gospodina Lojtrice

Plakat predstave:

KLIKNI ZA PREUZIMANJE