Punoglafka

Na rasporedu

Predstava trenutno nije na rasporedu

O predstavi

Projekt “Punoglafka” stvoren je na temelju istoimenih romana Damira Trajčevića koji donose ispovijest sedamnaestogodišnje djevojke i njen, apsolutno ničim ne opterećen, pogled na društvo i sredinu u kojoj živi. Njen život je koncipiran kao neprestani party koji prestaje tek kad joj tijelo otkaže poslušnost.
“Punoglafka” prikazuje prividno dinamičan i atraktivan život mlade djevojke ispunjen modom, izlascima, seksom i opijatima, no istovremeno razotkriva šokantnu sliku današnje mladeži lišene ideala, etičkih načela, životnog cilja, moralnih normi i ikakvih društvenih vrijednosti.

Program je zajednički projekt Kvarture – mreže Centara za Kulturu.

riječ redatelja:

Probajte u bilo koju Internet tražilicu upisati potragu za terminom “život mladih u Hrvatskoj” i dobiti ćete beskonačan niz što senzacionalističkih članaka što znanstvenih studija kojima je srodna jedna riječ: besperspektivnost. Tabloidi pišu o nasilju među mladima, povećanom broju maloljetničkih trudnoća ili pojačanoj konzumaciji alkohola i opijata dok se znanstveni tekstovi bave nezaposlenošću, stambenom nesamostalnošću (većina “mladih” u Hrvatskoj živi s roditeljima i debelo iza tridesete godine života) ili ekonomskim emigracijama mladih u neke druge, bogatije zemlje.
Bilo bi utopistički od nas očekivati da jedna mala kazališna predstava može promijeniti tu sliku no roman Damira Trajčevića “Punoglafka” daje crnohumorni uvid u način razmišljanja te “otpisane” generacije. Kroz vizuru glavne antijunakinje Punoglafke (“djevojke koju ne bi htjeli imati za kćer, ali bi za ljubavnicu”, riječima samog autora) i njene eklektične škvadre koja čini presjek hrvatskog društva (zlatna mladež, dileri, štreberi, luzeri, nezaposleni hohštapleri…) predstava nas podsjeća kako je i u najcrnjim situacijama humor najbolji lijek. OK, sigurno se neće sutra pojaviti princ u bijelom Ferrariju te preko noći od Hrvatske napraviti malu Švicarsku, osigurati svima radno mjesto i sigurnu plaću baš kao što se nećemo tako lako riješiti tereta dalje i svježije prošlosti koje će kao teret oko vrata nositi i generacije naših praunuka (partizani, ustaše, domobrani, PTSP, privatizacija i tako-u-nedogled) no ono što nam preostaje je krajnje jednostavno: uvijek se možemo smijati na vlastiti račun.
Punoglafka je upravo to, pogled u iskrivljenu sliku današnjice koju nam pruža zrcalo nalik onima u zabavnom parku. Sve je u tom zrcalo pomalo iščašeno, karikirano, uveličano i groteskno, a opet tako svakidašnji naše. Ne opterećujući se političkom korektnošću (koja je često krvnik humora!) predstava “Punoglafka” će vas i razljutiti i isprovocirati i natjerati na razmišljanje no, prije svega, želja nam je natjerati vas da se smijete na VLASTITI račun “Svi smo mi Punoglafke!”.

Mario Kovač

 

Pišući knjige o Punoglafki, osnovna mi je namjera bila nasmijati ljude. Nadao sam se da zbog humora te neozbiljnosti autora, tj. mene, nitko neće zagrepsti ispod površine. Na moju žalost, genije Mario Kovač je u predstavi Punoglafka napravio dubinsku analizu i sad, kad prisustvujem probama, smijeh mi zastaje u grlu i Punoglafka me tjera na suze. Nisam ljubomoran, Mario je Punoglafku postavio na jako visoku razinu što nije bila moja namjera dok sam ju stvarao… A glumci su naprosto fantastični. Zbog njih mi nije žao suza koje sam prolio.

Damir Trajčević

Video isječak:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WW4cWbyf2xo

Redatelj:
Mario Kovač

Dramaturg:
Marijana Nola

Trajanje:
80 min.

Glume:
Nika Mišković, Amanda Prenkaj, Petra Kurtela, Jan Kerekeš

Scenograf:
Valentina Crnković

Kostimograf:
Valentina Crnković

Rekviziter:
Jasna Josipovski

Skladatelj:
Nikša Marinović

Inspicijent:
Miriam Brezovec

Majstori svjetla i tona:
Marinko Radočaj i Darko Crnčević

Dizajn plakata i programske knjižice:
Bojan Kanižaj i Marin Mimica

Fotografija:
Marin Mimica i Valentina Crnković

asistentica kostimografa i scenografa:
Jasna Josipovski

Premijera:
18.10.2012.

Produkcija:
KNAP