Luda pa volim

Na rasporedu

Predstava trenutno nije na rasporedu

O predstavi

Trajanje: 60 min.

Stand-up komedija o srazu muško-ženskih svjetova.

U kojem trenutku života imamo šansu za ljubav i je li ljubav u vrijeme suvremene tehnologije uopće moguća? Što je sve potrebno ženi da nađe adekvatnog muškarca? Može li se muški rod uopće trenirati? Ova duhovita komedija donosi mnoge uvide o stazu muško-ženskih odnosa koji će vas do suza nasmijati… i život će vam se odmah učiniti ljepšim.

Kritike:

Vrsna glumačka interpretacija
Kazalište KNAP, Luda pa volim, red. Morana Foretić

Stand-up komična monodrama Luda pa volim premijerno je izvedena 13. travnja 2019. u kazalištu KNAP. Redateljica i dramaturginja je Morana Foretić, a u predstavi glumi Jadranka Krajina, radijska voditeljica koju često čujemo u reklamama i crtanim filmovima, te kazališna, televizijska i filmska glumica i pjevačica s diplomom Londonske akademije (London Academy of Music & Dramatic Art). KNAP, mlado kazalište osnovano 2005. godine, ovom monodramom potvrđuje svoju usmjerenost na suvremeni scenski izraz, na aktualne teme s prostora na kojem živimo, na humor, ali i zahtjevnost izvedbi, uz iskazivanje emotivnosti i sl.
Jadranka Krajina humorističnim nastupom te izvedbom zanimljive a dobro odmjerene dinamike dramaturške radnje, uspješno zabavlja publiku tijekom cijelog trajanja predstave. Tome uvelike pridonosi njezina glumačka sposobnost kao i aktualan sadržaj blizak publici. Osobitost ove stand-up monodrame manifestira glumica portretirajući u nastupu dva lika: kroz dijalog s prijateljicom glumi sebe, lik na pozornici koji priča svoju priču i probleme, te glumi piskavim glasom svoju opijenu prijateljicu prema kojoj zadržava ironijski odmak.
Priča ne donosi toliko promišljanja o životnim temama niti o nekoj ljubavnoj potrazi žene, nego je naprosto na zemlji – glavni lik razmišlja i šali se o problemima svima dobro poznatih zbivanja iz aktualnog načina života. Glumica je u kostimu vjenčanice, prema kojoj se odnosi duhovito i s propitkivanjem, dok je na sceni sa strane također vjenčana haljina a u pozadini tri okvira u kojima su muška poprsja. Zbog kvalitetnih izvedbenih mogućnosti i umijeća Krajine, nije bilo ni trenutka u kojem bi pažnja publike mogla skrenuti s radnje. Iako je cijelo vrijeme statična, sjedi ili stoji, zadržavanje gledateljeve pažnje glumica postiže upravo svojom komunikativnošću, spretnim prikazom prividnog dijaloga, te time što upečatljive događaje iz života lika koji tumači objašnjava ekstrovertirano.
Radnja donosi tematiku svakodnevnih situacija, onoga što se zbiva oko nas – prijateljstvo i ironija prijateljstva, ovrha (nema što jesti), vjenčanje, muškarci (većinom), otkaz, Facebook, njegove loše strane i opsjednutost objavama svega i svačega privatnoga, te tema koja nosi predstavu: tražila je ljubav. Govor glavnog lika je svakodnevni, frajerski, zagrebački, sasvim opušten, sa stilom i frazama korištenima u komunikaciji s jako bliskim osobama. Duhovito prepričava prijateljici probleme – kad je dobila otkaz, kako ju je pogodilo kad ju je ostavio muškarac, a zatim je opet vesela i šali se te s ironijskim odmakom podsjeća na nesklad i nerazumijevanje u muško-ženskim odnosima. No, ne odustaje te i dalje traži pravog muškarca i pravu ljubav.
Vrsnom glumačkom interpretacijom Jadranka Krajina dramatizira radnju i kroz cijelu monodramu izvrsno izvodi promjene raspoloženja, sve do emocionalnih eskalacija. Iznosi i svoja razmišljanja te govori kako se osjeća, ali ne želi pokazati. Izrazito ekspresivno prikazuje doživljaje lika, kroz koje neprestano nudi širinu svojih emocionalnih reakcija.

Publici je približila lik kroz otvoreno iskazivanje razmišljanja i osjećaja, a da pritom ipak ostaje na onom vanjskom, na osobnosti vezanoj za svima dobro poznate tekuće životne probleme, te ne zadire u dublju psihološku karakterizaciju svoga lika. Iz glumičinih prikaza vlastitih shvaćanja lika te osjećajnih uspona i padova, jasno se očituje da je snažna osoba.Glumica na kraju, usprkos svim životnim zbivanjima, iskazuje kako se odlučila za veselje, za što je dobila veliki pljesak, te pronašavši se u tome, uz glazbu otpleše s pozornice.
Privlačne i duhovite dosjetke zajedno s izuzetnom glumačkom izvedbom i vrsnom mimikom Jadranke Krajine pridonose zabavi, humoru te poistovjećivanju publike sa sličnim aktualnim životnim problemima. Nakon što gledatelji odgledaju predstavu koja za svoga trajanja ne dopušta ni trenutka dosade nego plijeni pažnju, mogu se možda zapitati treba li vjerovati da možemo pronaći istinsku ljubav.

Redatelj:
Morana Foretić

Asistent redatelja:
Christian Jalžečić

Dramaturg:
Morana Foretić

Trajanje:
60 min

Glume:
Jadranka Krajina

Scenograf:
Miriam Brajković

Kostimograf:
Miriam Brajković

Majstori svjetla i tona:
Darko Crnčević, Željko Bandl Valeš, Ivan Sabljak

Dizajn plakata i programske knjižice:
Ivana Vulić

Fotografija:
Lucija Duda

Dizajn rasvjete:
Darko Crnčević

Premijera:
13.4.2019.

Produkcija:
KNAP

Plakat predstave:

KLIKNI ZA PREUZIMANJE