Grupa

Na rasporedu

Predstava trenutno nije na rasporedu

O predstavi

ova crna komedija iz pera Borivoja Radakovića o malim besperspektivnim ljudima iz naše svakodnevice. Mick, Gula i Rizbo pokušavaju skrpati svoj stari bend, sabrati svoje potrošene živote i krenuti ispočetka. No njihova naivna perspektiva pokazat će se iluzija baš kao i njihova “slavna” prošlost.

Kada se pojavio, rock’n’roll je izgledao kao sila koja će promijeniti svijet: žestoka, brza, beskompromisna glazba koju mladi obožavaju, a starci je se užasavaju. I stvarno, kroz povijest rocka mogu se iščitati brojne društvene i političke promjene: aktivizam hipi pokreta, žestoka kritika punka, postmodernizam art rocka, filantropstvo band aida i sličnih projekata… No, godine su prošle (pune muka), ginulo se za rock’n’rollom nijemo ili bučno, poput mučenika su ginuli Janis, Jimmy, Keith, Brian pa nedavno i Amy, a oni koji su preživjeli, nekoć mladci puni energije i žestine, danas su u penzionerskim godinama. Pojavili su se neki drugi stilovi glazbe koje su donijeli neki novi klinci, a njihov ljubljeni rock’n’roll danas zvuči staro i potrošeno.

Protagonisti nove drame Bore Radakovića, stari rokeri Mick, Rizbo i Gula, su upravo ta generacija rokera koji su prije par desetljeća zajahali novi val sa željom da se on pretvori u žestoki tsunami koji će odnijeti klasne, rodne i društveno nametnute razlike i konvencije te donijeti pravednije društvo. No, pred njihovim vlastitim očima taj val se slomio i dobili smo devastiranu i opljačkanu zemlju bez perspektive.

Trunku nade donosi mlada pjevačica Maja koja pod utjecajem nostalgičnog sjećanja na nekadašnje uspješne dane grupe u kojoj svira gorenavedena trojka upada u bend na mjesto pokojnog pjevača, nikad prežaljenog Rudija. No, Maja osim nove energije i novih ideja, u bend unosi i novi tip razmišljanja koji mlađe generacije neminovno odvaja od naivne nevinosti ranih rokera. Može li taj spoj zaživjeti?

Mario Kovač

 

Na 37. danima satire u kazalištu Kerempuh nagrada za najbolji tekst pripala je Borivoju Radakoviću za Grupu u produkciji KNAP-a.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dijele Živko Anočić (Fine mrtve djevojke), Krešimir Mikić (Tartuffe), Minja Peković (Čudo u Poskokovoj Dragi), Borko Perić (Gospođa ministarka) i Iva Visković (Grupa).

Muškom dijelu ansambla predstave “Grupa”, odnosno Sretenu Mokroviću, Ranku Zidariću i Ivici Zadru, priznanje je dodijeljeno ‘za uvježbano i dokazano glazbeno umijeće’.

Redatelj:
Mario Kovač

Trajanje:
110 min

Glume:
Sreten Mokrović, Ivica Zadro, Ranko Zidarić, Iva Visković

Scenograf:
Miljenko Sekulić

Kostimograf:
Hana Letica

Rekviziter:
Miriam Brezovec

Inspicijent:
Miriam Brezovec

Majstori svjetla i tona:
Marinko Radočaj i Darko Crnčević

Dizajn plakata i programske knjižice:
Bojan Kanižaj i Marin Mimica

Fotografija:
Marin Mimica

Glazbeni mentor:
Damir Smiljanić Smiley

Premijera:
21.12.2012.

Produkcija:
KNAP