Skip to main content

Ostale Radionice

PEŠČA CAMPUS

Za vrijeme školskih praznika Centar kulture na Peščenici organizira Pešča Campus, set besplatnih, kreativnih radionica za školarce od 1. do 8. razreda. Druženje s vršnjacima uz zanimljive sadržaje i stručne voditelje odličan je način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Ostanak u Zagrebu tijekom školskih praznika ne mora biti dosadan!
Zahvaljujući zanimljivim edukativnim i kreativnim radionicama, djeca kroz igru i stručno vodstvo pedagoga i voditelja, uživaju u raznim vrstama kreativnog izražavanja i stvaranja.

Ljetni program Campusa organizira se kroz dva tjedna na početku ljetnih praznika i održava se tijekom cijelog prijepodneva, Zimski Campus je nešto kraći zbog blagdana, dok se tijekom proljetnih praznika organiziraju pojedinačne radionice.

Sudjelovanje na svim programima Campusa je besplatno uz obaveznu prijavu.

Početak prijava objavljuje se u NOVOSTIMA na našoj web stranici.

ROBOTIKA

Radionica je do daljnjega neaktivna.

Četvrtkom 19.00 do 20.30h od 3. od  8. razreda – POČETNICI i NASTAVLJAČI

Svijet robotike i programiranja dolazi u Centar Knap. Školarci koje zanima kreiranje programa i spajanje računala s fizičkim svijetom imaju priliku usvojiti nova znanja na radionici Crobotika. Radionica je namijenjena djeci od 3. razreda osnovne škole.
Program radionice se odvija u Arduino tehnologiji u trajanju od 16 školskih sati, dva puta tjedno.
Cijena za cijeli ciklus iznosi 500kn, plativo u dvije rate.
Polaznicima je osigurana sva oprema potrebna za radionicu.

Što je Arduino ?

Arduino je ime za otvorenu računalsku i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koje omogućava spajanje računala s fizičkim svijetom tj. stvaranje interneta stvari.

+Više
Arduino je stvorila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Amtel AVR, da bi stvorili jednostavnu malu i jeftinu platformu s kojom bi mogli lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Dizajneri su izabrali ime Arduino po imenu kafića u kojem su se dizajneri sastajali kada su stvarali projekt.

Što Arduino može?

Arduino pločica opremljena je digitalnim i analognim ulazima te može učiniti između ostaloga i ovo. Može očitati ulazni signal, svjetlo na senzoru,detektirati pritisak prsta (na tipku ili dodirni senzor),pročitati poruku sa Tweetera – i taj ulazni signal obraditi i kao izlazni rezultat može pokrenuti motor, upaliti LED, odsvirati neku melodiju ili nešto objaviti na internetu. Arduino pločici možete reči što da učini za vas, slanjem određenih instrukcija mikrokontroleru koji se nalazi na pločici. Za taj posao koristi se Arduino programski jezik i Arduino softver (IDE).

Zašto koristiti Arduino?

Zahvaljujući njegovoj jednostavnosti i pristupačnosti, iskustvo korištenja je pozitivno. Arduino se zbog svojih karakteristika koristi u nekoliko tisuća različitih projekata i mnogim drugim situacijama kojih nismo niti svjesni. Arduino softver je jednostavan za korištenje za početnike, a još uvijek je dovoljno fleksibilan za napredne korisnike. Arduino softver radi na Windows, Mac i Linux platformama.

Učitalji,profesori i njihovi učenici i studenti koriste Arduino za izradu jeftinih znanstvenih instrumenata za razna područja ispitivanje ili ga jednostavno koriste za programiranje i robotiku.

Dakle, da bi Arduino obavio neku funkciju,morate ga programirati,odnosno napisati program koristeći Arduino IDE. Nakon toga taj program učitate (snimite,upucate) u Arduino pločicu. Ovo je osnovno i bez ovog nema dalje.

Ovisno o tome koje komponente su priključene na Arduino pločicu možda ćete trebati instalirati razne dodatke,ali o tome kasnije kada postanemo napredni korisnici.

Kontakt osoba: Kristina Krtanjek, viša stručna suradnica

01/2303122

kristina.krtanjek@knap.hr

ŠARENA EUROPA

RADIONICE NA STRANIM JEZICIMA

T AS THEATRE, NOT AS TEA je dramska radionica na engleskom jeziku za djecu od 9 do 12 godina. 1. sat 16.09.2022.

DREAMLAND je kreativna radionica engleskog jezika za djecu od 3 do 6 godina – 1. sat 05.10.2023.

+Više
T AS THEATRE, NOT AS TEA ( 9 – 12 godina)
tremin: petak 18.45 – 20.15h

Voditelj: Denis Bosan

Želite da vaše dijete sazna nešto više o glumi i usavrši svoje znanje engleskog jezika? Uz  glumu, pjesmu, ples i  odličnu zabavu  učenje engleskog će biti zanimljivije nego ikada!

Prvi sat: 16.09.2022.


DREAMLAND
Termin održavanja: četvrtkom

18 – 18.45 – 3 i 4 godine

19 – 19.45 – 5 i 6 godina

Voditeljica: Sandra Cvijetinović

1. sat 05.10.2023.

Predškolski odgoj smatra se prvom i najvažnijom stepenicom u cjelokupnom razvoju djeteta, stoga je poželjno u najranijoj dobi pružiti djeci zadovoljstvo učenja kroz igru! Početak ranog učenja engleskog jezika leži u individualnim ciljevima i stilovima učenja svakog djeteta.
Program radionice bazirat će se na učenje kroz igru, pomoću kreativnog izražavanja i stvaranja (glazbenog, likovnog i dramskog).

Radionica ima za cilj pristupiti djetetovom cjelokupnom razvoju, odnosno integrirati engleski jezik u aktivnosti koje se odnose na socio-emocionalni razvoj te razvoj komunikacije.
Posebne zadaće ovog programa su:
–    Bogaćenje djetetove spoznaje novim riječima i izrazima na engleskom jeziku
–    Razvijati slušnu osjetljivost, stvarati naviku slušanja, razumijevanja, govorenja i sporazumijevanja na engleskom  jeziku
–    Razvijati kreativnost u izražavanju i stvaranju kroz aktivno korištenje engleskog jezika
–    Poticati vedro i veselo raspoloženje, omogućiti djeci doživljaj uspjeha

Detaljne informacije na 23 03 122 ili na kristina.krtanjek@knap.hr

EKOTEKA

SVJETSKI DAN VODA

Rezolucijom UNa  22. ožujka 1993. g. odlučeno je da se taj dan obilježava kao svjetski dan voda, te da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse.

Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

S ciljem da educiramo djecu i mlade o globalnom problemu eksploatacije vode, u sklopu Kulturnog centra Peščenica organiziramo edukativne  likovne radionice vezane uz taj dan.

DAN PLANETE ZEMLJA

Na konferenciji UNESKO-a 1969. g. prvi put predstavljena je ideja obilježavanja Dana planete Zemlja. U Hrvatskoj taj se dan organizirano obilježava od 1990.

Ovim se Danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020.godine.

MODNI STUDIO CENTRA KNAP

Radionica je do daljnjega neaktivna.

Pozivamo sve ljubitelje mode, krojenja, šivanja i dizajna na radionicu

Naučite osnove krojenja i šivanja, a zatim svoje modne ideje pretvorite u stvarnost!

Voditeljica:
Kontakt: kristina.krtanjek@knap.hr

TIJELO RIJEČI – KREATIVNI 54+

Besplatna radionica kreativnog pisanja i opuštajućih meditativnih vježbi za dobnu skupinu s navršenih 55 godina i više!

Voditeljice: Neva Lukić, Josipa Bubaš
Termin: utorak & petak, 17 – 19 sati
Početak radionice: 29. 1. 2019.
Prijave i pitanja: 091 530 1247, 54plusulupuh@gmail.com
Trajanje radionice: 8 termina po 2 sata

Nositelj projekta: ULUPUH

Tijelo Riječi je osebujna radionica kreativnog pisanja unutar koje polaznici imaju priliku iskusiti opuštajuće, meditativne vježbe koje potiču maštu. Polaznici na temelju odabrane bajke, uz smjernice voditeljica, stvaraju vlastite tekstove i njima nadahnutu koreografiju. Koreografija je u skladu s mogućnostima polaznika – to su vježbe meditativnog karaktera osmišljene da potaknu imaginaciju te blagotvorno djeluju na  zdravstvene tegobe (bolove u kralješnici, pokretljivost tijela, itd.)

Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno plesno ili književno iskustvo, a pohađanje radionice je besplatno. Dođite i otkrijte ljepotu u procesu istraživanja riječi i tijela!

Ciklus radionica Tijelo Riječikoje se bave odnosom teksta i pokreta, održava se od 2015. godine, a nastao je suradnjom Neve Lukić (spisateljice i povjesničarke umjetnosti) i Josipe Bubaš (plesačice i povjesničarke umjetnosti).


Izjave bivših polaznika radionice Tijelo Riječi:

Radionicu u Pazinu mogu opisati kao jedno katarzično iskustvo. Doživjela sam neke stvari koje sam dugo držala u sebi i prije nisam imala priliku izbaciti iz sebe.
(N. Kamenjarin)

Pronašao sam novo iskustvo i nova poznanstva. Otišao sam sa novim idejama, sigurniji u sebe i u svoje stvaranje.
(D. Vitaljić)

Tijelo Riječi, radionica from Centar Knap on Vimeo.

Nositelj projekta je ULUPUH, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama