Skip to main content

A dream i can’t remember – Zvonimir Haramija Hans

7.2. – 28.2. 2020.

A DREAM I CAN’T REMEMBER

Radovi Zvonimira Haramije – Hansa popistički su, flambojantni, iskazi koji se referiraju na kulturu pedesetih i šezdesetih, odnosno na zlatno doba konzumerizma. Radovi nastaju kolažiranjem motiva, među kojima su karakteristični likovi izvedeni u savršenoj popkulturnoj maniri. Intenzivan kolorit i ikoničnost, kao i kombinacije različitih tehnika i postupaka kreiraju dojam lakoće, rasterećenosti i pitkosti. Citatnost i prepoznatljivost, natruhe narativa i simbola unose dinamiku i referiraju se na entuzijazam novorođene pop kulture, neopterećene otpadom i viškom konzumerizma i atrofijom značenja u njegovom post – post izdanju. Međutim, iščitavajući radove unutar suvremenog konteksta, korišteni motivi i njihove reference neminovno za sobom povlače zlu slutnju i cinično se odnose prema početničkom idealizmu. Ulazeći u polje simulakra, njegovih ikona i plošnosti, oni upravo ukazuju kako ništa nema težinu te upravo zbog toga i lakoća postaje prijeteća. Na tom tragu, između ironije, humora, citatnosti, implicitno zloslutne praznine i hiperrealizma i zabave, stvara se prepoznatljiv svijet na čije zakonitosti i prelako pristajemo.

Osim dva velika platna, na kojima suprotstavlja Disneyjeve likove, floralne motive, motive američke Tupperware dokolice i misterioznost djevičanskih otoka, stripovske kvadrate, kukce, atmosferu straha karakterističnu za noir estetiku, ponovo stvarajući poznato referentno pop – polje,
umjetnik izlaže i nekoliko manjih radova nastalih na pronađenim, korištenim, drvenim površinama. Površine su išarane i prljave, sa sobom nose školski kontekst, vlastitu dinamiku i estetiku, na koje umjetnik aplicira prepoznatljive motive. Manji formati i stvarnosni element kontrastiraju fizikalnost i trošnost stvarnosti savršenoj estetiziranosti pop kulture koja nas okružuje. Još uvijek razigrani i krajnje dopadljivi, ovi radovi funkcioniraju na rascjepu dva različita svijeta koja se sve više integriraju i čije se granice zamagljuju.

Josipa Bubaš

 

Zvonimir Haramija (rođen 1978. godine u Čakovcu) diplomirao je 2007. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u grafičkoj klasi profesora Šiška.

Bavi se animacijom i samostalno izlaže od 2004. godine. Do danas je imao 17 samostalnih i desetak skupnih izložbi te je sudjelovao na desetak street art festivala.

Radio je na različitim projektima Croatia i Zagreb filma. Autor je kratkog animiranog filma, Monster Master  koji je prikazan na domaćim i stranim festivalima filma i animacije. Kao glavni animator radio je na kratkom animiranom filmu My Way redatelja Veljka Popovića (koji je rađen po knjizi Svjetlana Junakovića).

Bavi se slikarstvom, ilustracijom i izradom animiranih video spotova te slikanjem murala. Član je udruge likovnih umjetnika Atelieri Koprivnica.

Trenutno živi i radi kao profesor likovne kulture u Koprivnici.

https://zvonimirharamija.tumblr.com

http://www.zvonimirharamija.com

Pratite Centar kulture i na društvenim mrežama