Impressum

Dizajn

Razvoj

Webmaster

KCP, ZSKA

Novosti

IN MEMOARIAM - u povodu godišnjice smrti Georgija Para

2.5.2019.

IN MEMOARIAM - u povodu godišnjice smrti Georgija Para

Georgij Paro, jedna od centralnih figura hrvatskog kazališta 20. stoljeća svoje posljednje predstave režirao je u KNAP-u, malom zagrebačkom kazalištu, podalje od centra, od medijske buke i suvišnog glamura.

Dragi profesore, o vašem radu zna se gotovo sve. Sve je percipirano, uvaženo i zapisano. Pamte se vaši uspjesi i vaše nedoumice, vaša istraživanja i bježanja. Pamte se vaše predstave, vaši pisci, vaša publika. Znaju se vaši glumci, koreografi i gradovi… Ali, dragi profesore, nedostaje mi vaša živa riječ i naša ćaskanja na putu do kazališta. Nedostaje mi vaša mudrost, vaša britkost, vaša iskustva, vaši komentari o teatru, ljudima, događajima, politici, o dnevnim banalnostima u kojima ste uvijek tako precizno znali razlikovati kulisu od zakulisja.

Dragi profesore, kad god prođem Maksimirskom svrnem pogled na terasu "Kockice" i rugam se samome sebi zbog nade da ću ugledati onu sportsku kapicu na vašoj čvrstoj i ponosnoj glavi. Ali vas nema.

Ništa se tamo nije promijenilo. Isti su stolovi, ista tenda, isti konobar. Iste su deke kojima smo se pokrivali za hladnijih dana i još uvijek isti tramvaji zaglušuju sve razgovore. A ipak, ništa više nije isto. I zato, do viđenja dragi profesore, do neke druge prilike za ćaskanje o svemu.

Boris Kovačević